020 530 0160

Online Platforms

Online platforms spelen een belangrijke rol in de maatschappij en economie, binnen de EU en wereldwijd. Ze zorgen voor innovatie, vergroten de keuze voor de consument en verbeteren efficiƫntie. Ze spelen bovendien een belangrijke rol voor participatie in de samenleving.

Platformeconomie is dan ook allang geen buzzwoord meer. Grote online platforms hebben door netwerkeffecten en toegang tot data zoveel macht dat een hele eigen dynamiek is ontstaan.

De Europese wetgever heeft dat ook gezien en komt met steeds meer regulering, voor online marktplaatsen, boekingswebsites, sociale media, contentplatforms, prijsvergelijkingswebsites, deeleconomieplatforms en zoekmachines.

Het nieuw businessmodel brengt nieuwe kansen en uitdagingen, ook voor het recht.

De komst van online platforms heeft gezorgd voor een nieuwe verhouding: platforms 2 business (B2C) (lees hier meer). Online platforms bieden toegang tot grensoverschrijdende markten en consumenten. Voor deze toegang zijn aanbieders vervolgens in grote mate afhankelijk van de platforms. Deze machtspositie kan oneerlijke handelspraktijken in de hand werken en de mededinging beperken.

Online platforms worden voortdurend geconfronteerd met een spanningsveld tussen verschillende belangen. Een merkhouder wil dat een platform identificerende gegevens verstrekt van gebruikers die namaak op het internet aanbieden. Anderzijds dient het platform de privacy van haar bonafide gebruikers te bewaken. Daardoor kan frictie ontstaan tussen de belangen en grondrechten van verschillende partijen. Lees hier een juridisch artikel over dit onderwerp van Douwe Linders en Jesse Vermeij.

Met de komst van online platforms is ook het speelveld voor de media verbreed. Traditionele media zijn echter gebonden aan strenge regelgeving ten aanzien van bijvoorbeeld reclame. De komst van nieuwe online mediavormen vergt daarom aanpassingen aan het mediarecht, om een gelijk speelveld te behouden.

Advertising is een belangrijk onderdeel van het verdienmodel van online platforms. Maar moet een platform actief optreden tegen advertenties op haar platform, waarin de portretten van bekende personen onrechtmatig worden gebruikt (lees hier en hier)?

Met nieuwe wet- en regelgeving proberen de Europese en de nationale wetgever te voorzien in een passend wettelijk kader. De diversiteit in relevante rechtsgebieden en de door technologie gedreven dynamiek binnen de digitale omgeving maken het tot een complexe maar ook zeer boeiende sector.

Bij SOLV zitten we bovenop op de ontwikkelingen rondom online platforms. Wij hebben veel ervaring met het bedienen van zowel platforms als andere belanghebbenden.

Onze diensten

  • Advisering over aansprakelijkheid van online platforms
  • Advisering over contractuele verhoudingen op online platforms
  • Advisering over regulering van online platforms
  • Het voeren van procedures over de aansprakelijkheid van online platforms zowel kort gedingen, bodemprocedures als hoger beroep
  • Advisering over privacy, notice and takedown claims en verzoeken tot het ontoegankelijk maken van content
  • Opstellen, beoordelen en uitonderhandelen van contracten met websitebouwers, het opstellen van algemene gebruiksvoorwaarden, privacybeleid en notice and takedown regelingen

publicaties

Gerelateerd aan Online Platforms