020 530 0160

Mobility

De afgelopen jaren is er in mobility sector uitzonderlijk geïnnoveerd. Prachtige diensten zijn het resultaat geweest en de mogelijkheden lijken eindeloos. Gedeeld vervoer, zelfrijdende auto’s, vervoersabonnementen, slimme infrastructuur en vervoer via online platforms of apps.

Bij technologie en mobiliteit komen een aantal complexe rechtsgebieden bijeen. Vooral op het gebied van privacy & gegevensbescherming liggen er veel uitdagingen. Onder welke omstandigheden mogen gebruikers worden gevolgd en wat mag u doen met de data die dat oplevert?

Fundamentele discussies zullen moeten worden gevoerd over de aansprakelijkheid voor schade ten gevolge van autonome computersystemen. Wie is er aansprakelijk voor de eigen keuzes die een zelfrijdende auto of een zelfvarend schip maakt? De bestuurder of de fabrikant? Europese en nationale wetgevers zitten niet stil. Niet alleen de technologische ontwikkelingen gaan hard, politieke en beleidsmatige ontwikkelingen zorgen voor een regelgevend kader dat continu in beweging is.

Het aanbieden van mobiliteitsdiensten via online platforms of mobiele applicaties vereist verder kennis van Europees recht,  consumentenrecht en de regelgeving voor online tussenpersonen. Gebruiks- en aanbiedersvoorwaarden moeten zorgvuldig worden opgesteld, zodat u niet voor ongewenste verrassingen komt te staan.

Daarnaast zijn doorgaans het IT-recht, auteursrecht en databankenrecht van belang. Alle innovaties in de mobility moeten immers goed beschermd worden.

Vanwege onze focus op technologie en mobility kunnen wij onze cliënten voorzien van helder en vooruitstrevend advies op maat om te navigeren door het complexe juridische landschap en valkuilen te vermijden.

Onze diensten

  • Advisering over het gebruik van persoonsgegevens en het optreden bij datalekken, en het opstellen van onder GDPR vereiste documentatie
  • Het opstellen, beoordelen en uitonderhandelen van contracten, zoals geheimhoudingsovereenkomsten (NDA’s), licentieovereenkomsten, samenwerkingsovereenkomsten en verwerkersovereenkomsten
  • Advisering over de bescherming van bedrijfsgeheimen, programmatuur, merknamen, domeinnamen en vormgeving
  • Adviseren en procederen over schadeclaims en privacyrechtelijke claims
  • Procederen over niet-nakoming van overeenkomsten, automatiseringsprojecten, auteursrechtinbreuk en het databankenrecht

publicaties

Gerelateerd aan Mobility