020 530 0160

Voorbereidend onderzoek naar prijsstelling muziek downloads

Gepubliceerd op 27 december 2005 categorieën 

De major platenmaatschappijen, Warner Music, Sony BMG, EMI en Universal Music zijn eind vorige week gedagvaard door NY State Attorney, Elliot Spitzer, in verband met een voorbereidend onderzoek naar de prijsstelling van muziek downloads.


De majors en Apple staan op het punt in heronderhandeling te treden met betrekking tot de prijs van de music downloads. Momenteel kost een muziek download in Apple´s iTunes Music Store 99 dollarcent. Hiervan gaat ongeveer 70 cent naar de platenmaatschappijen.


Warner Music, Sony BMG, EMI willen een flexibelere prijsstelling, waarbij er meer wordt betaald voor populaire nummers. Universal Music denkt dat het nog te vroeg is voor een flexibele prijsstelling. 


Het onderzoek zal zich richten op de vraag of er bij de prijsbepaling mededingingsregels worden overtreden.


Gezien alle ongemakken die gebruikers als gevolg van Apple´s Digital Rights Management ondervinden bij het downloaden van muziek, stelt David Berlind van ZDnet de interessante vraag of Spitzer zich niet tevens zou moeten richten op de vraag of Apple mogelijk een monopolie positie inneemt op de markt van digitale muziek distributie en of zij daarvan misbruikt maakt door haar DRM technologie aan de muziek te koppelen terwijl zij weigert deze technologie aan concurrenten te licenseren.   


Lees hier het hele bericht


Lees hier het bericht van David Berlind

Bron: Financial Times, ZDnet
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Doran Houthoff

publicaties

Gerelateerde artikelen