020 530 0160

Van Eijk: reguleer zoekmachines

Gepubliceerd op 20 juni 2005 categorie├źn , ,

De overheid moet ingrijpen op de markt van zoekmachines. Dat heeft Prof. Van Eijk betoogd in zijn oratie, die hij afgelopen vrijdag hield aan de Universiteit van Amsterdam. Volgens Van Eijk is overheidsinterventie nodig vanwege het belang dat zoekmachines hebben voor de ontsluiting van informatie. Zoekmachines vormen voor veel internetgebruikers de enige weg naar bepaalde informatie. Onze kennisvorming is daarmee in belangrijke mate afhankelijk van zoekmachines. Van Eijk:


“Kenisvorming die dus afhankelijk is van zoekmachines, die zich veelal buiten de Nederlandse (of zelfs Europese) rechtsmacht bevindt en waarvan de zoekresultaten niet of nauwelijks controleerbaar zijn.”


Van Eijk ziet op dit moment met name een rol weggelegd voor het mededingingsrecht als correctiemechanisme. In de toekomst zou ook de Mediawet en de Telecommunicatiewet een kader voor regulering kunnen zijn.


 

Bron: UvA
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Christiaan Alberdingk Thijm

publicaties

Gerelateerde artikelen