020 530 0160

Uitspraak WTO panel over online gokken

Gepubliceerd op 11 november 2004 categorieën , , ,

Het WTO panel heeft uitspraak gedaan in de zaak van Antigua tegen de VS inzake het aanbieden van gokspelen online. Antigua vond dat de VS in strijd handelde met het GATS-akkoord door haar de toegang tot de Amerikaanse markt te ontzeggen.


Het WTO panel deelde deze conclusie en oordeelde dat er sprake was van inbreuk op artikel XVI van het GATS-akkoord, waarin onder anderen wordt aangegeven welke maatregelen lidstaten niet mogen nemen m.b.t. het beperken van de vrije toegang tot de markt. Volgens het panel zijn zowel wetten op federaal (Wire act, Travel act, Illegal Gambling Business act)  alsmede op statelijk niveau in strijd met deze regeling. De VS voerde aan dat zij deze inbreuk mocht maken op grond van de publieke moraal en de openbare orde alsmede de bescherming tegen fraude en bescherming van de privacy. Een beroep op deze in artikel XIV onder a en c vastgelegde uitzonderingen, werd in dit geval niet gehonoreerd.


Het panel benadrukt dat ze niet heeft bepaald dat kanalisatie of een totaal verbod van kansspelen niet is toegestaan. Zij heeft bepaald dat in dit geval de genomen maatregelen in strijd waren met het GATS-akkoord gezien de verplichtingen die de VS hadden op grond van dit akkoord. Christiaan Alberdingk Thijm heeft in De Telegraaf een reactie gegeven op het uitspraak.


De volledige uitspraak van het panel bevindt zich hier.


De tekst van het GATS-akkoord bevindt zich hier

Bron: WTO.org
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Thomas

publicaties

Gerelateerde artikelen