020 530 0160

Telecomproviders blokkeren mobiel Skype

Gepubliceerd op 7 april 2009 categorieën , , ,

Een groep vooraanstaande technologiebedrijven, waaronder Skype zelf, Google, Yahoo en Microsoft, wil dat het vrije gebruik van internetdiensten via het mobiele datanetwerk van telecombedrijven wordt toegestaan. Zij lobbyen bij de Europse Unie om telecomproviders te verbieden om internetprogramma’s (gedeeltelijk) te blokkeren.

 

Een groot aantal telecombedrijven staan hun klanten niet toe om het mobiele datanetwerk te gebruiken om via internet te telefoneren. Internetbellen is vaak een stuk goedkoper dan een telefoongesprek via de (mobiele) telefoon. Vooral voor gesprekken naar het buiteland kan het voordeel al snel oplopen. Eén van de grootste aanbieders van dergelijk internetbellen is Skype, een bedrijf dat onderdeel is van eBay. Skype bracht een korte tijd terug een versie van haar software uit voor gebruik op de iPhone van Apple. De iPhone beschikt over een snelle internetverbinding, maar Skype maakt daar geen gebruik van. Apple zorgt er namelijk voor dat dergelijke programma’s die dat wél kunnen, niet terecht komen in zijn online softwarewinkel App Store.  Wel is het mogelijk om met Skype te bellen als de iPhone is angesloten op een wifi-netwerk.

 

Het blijkt echter dat niet elke telecomprovider het zelfde beleid trekt. Zo verschilt het beleid zelfs per land. In het ene land is het verboden op Skype te gebruiken op het mobiele datanetwerk, in het andere land is het door dezelfde telecomprovider wel toegestaan.

 

Het lobbyen van groepen om telecomproviders te verbieden om internetprogramma’s (gedeeltelijk) te blokkeren, gebeurt niet alleen in de Europese Unie. Zo heeft in de Verenigde Staten de lobbygroep Free Press de toezichthouder FTC verzocht om op te treden tegen telecomproviders die internetdiensten op hun netwerk blokkeren. Volgens de Free Press is het verbieden van het gebruik van diensten die internetbellen op mobiele datanetwerken aanbieden in strijd met het beginsel van netwerkneutraliteit. Netwerkneutraliteit verbiedt telecombedrijven om op hun infrastructuur bepaalde diensten voorrang te geven, of juist te belemmeren.

 

Lees hier het bericht.

Bron: nu.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Wouter Dammers

publicaties

Gerelateerde artikelen