020 530 0160

Separate verhandeling Echtheidscertificaten Microsoft niet toegestaan

Gepubliceerd op 12 april 2006 categorieën , , ,

Losse handel in Echtheidscertificaten van OEM-software van Microsoft is volgens Rechtbank Haarlem in strijd met het merk- en auteursrecht van Microsoft. De rechtbank beantwoordde in haar uitspraak van 5 april 2006 de vraag of de losse verkoop van Echtheidscertificaten, dus zonder (exemplaar van het) computerprogramma waarvan zij beogen de echtheid te garanderen, geoorloofd is. Volgens Microsoft vormen handleiding, licentieovereenkomst, Echtheidscertificaat en de soms bijgeleverde herstel-cd één geheel met de software en dient het genoemde als één werk (en niet als een verzameling) beschouwd te worden. De rechtbank bevestigt dit. Bovendien zijn Echtheidscertificaten geen licenties. Door de losse verkoop wordt het mogelijk illegale handel in software te voeren doordat kan worden voorgewend dat software van Microsoft afkomstig is terwijl dat niet zo is.


Anders dan gedaagden Stocks, Castania en Castania Holding stellen, is er geen sprake van uitputting.  Niet in de zin van het merkenrecht aangezien uitputting door het in het verkeer brengen van een exemplaar niet aan de orde is nu het hele software pakket als exemplaar moet worden beschouwd en niet slechts een deel daarvan. Ook is geen sprake van auteursrechtelijke uitputting, er namelijk is sprake van een nieuwe openbaarmaking waarvoor toestemming van Microsoft vereist is. Door de toestand van het softwarepakket te veranderen, namelijk zonder wezenlijke onderdelen, en dit verder te verspreiden wordt inbreuk gemaakt op het auteursrecht van Microsoft.


Voorts kan een Echtheidscertificaat zoals bedoeld door Microsoft, niet worden beschouwd als een op zichzelf staand product en vertegenwoordigt het in beginsel alleen waarde in combinatie met het cmputerprogramma. Daarom kan er ook geen sprake zijn van volgens artikel 82 EG-verdrag verboden koppelverkoop.


Zelfs al zou Stocks de Echtheidscertificaten alleen in combinatie met software-cd’s hebben verkocht dan zou dit nog onrechtmatig zijn aangezien in de meeste gevallen de software direct op een computer wordt geïnstalleerd en er geen cd van bestaat. Stocks handelt onrechtmatig. Van Castania en Castania Holding kan niet worden bewezen dat zij Echtheidscertificaten hebben verkocht. Microsoft slaagt er niet in te bewijzen dat sprake is van vereenzelviging van Stocks en Castania. Daarvaarvan is slechts in zeer uitzonderlijke gevallen onder voorwaarden en in omstandigheden die zich hier niet voordoen.


Lees hier de hele uitspraak.

Bron: Rechtspraak.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Anne-Jel Hoelen

publicaties

Gerelateerde artikelen