020 530 0160

Pan-EU licentie voor online muziekhandel stap dichterbij

Gepubliceerd op 27 mei 2009 categorieën , , ,

De komst van een pan-Europees licentiemodel voor online muziekhandel is weer een stap dichterbij.

Dat blijkt uit een verslag van rondetafelgesprekken van de Europese Commissie met belangrijke spelers uit de internationale muziekhandel, dat gisteren is gepubliceerd. De Europese Commissie wil al langer een dergelijk licentiemodel gelijktrekken voor de hele Europese Unie.

Door de huidge licentieregelingen is het voor online muziekhandel onmogelijk om hetzelfde liedje in één keer in heel Europa beschikbaar te stellen. Muziekrechten moeten apart voor elk land gekocht worden, waardoor elke lidstaat zijn eigen prijzen en eigen aanbod heeft. De Europese Commissie probeert al langer een Europees overkoepelende licentie te introduceren.

Uit het dinsdag gepubliceerde verslag blijkt dat er een duidelijke bereidheid is bij de grote spelers in de online muziekhandel om de obstakels te slechten die het de klanten moeilijk maken om gebruik te maken van de volledige mogelijkheden van het internet.

Een van die spelers is bijvoorbeeld het Franse SACEM, dat de royalties int voor muzieklicenties voor ongeveer 128.000 artiesten. Ook platenlabel EMI is bereid om haar muziek Europabreed te licenseren. Ook Steve Jobs van Apple gaf aan dat hij via iTunes muziek onder gelijke voorwaarden wil aanbieden aan alle Europese consumenten.

Zal het er nu dan echt van komen?

Lees hier het persbericht.

Lees hier het bericht. 

Bron: tweakers.net, ec.europa.eu
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Wouter Dammers

publicaties

Gerelateerde artikelen