020 530 0160

Microsoft gaat in beroep

Gepubliceerd op 25 maart 2004 categorie├źn 

Microsoft zal de gisteren door de Europese Commissie opgelegde boete (497 mio euro) en verplichtingen (informatieverschaffing aan concurrenten) aanvechten bij het Gerecht van Eerste Aanleg in Luxemburg. Volgens Brad Smith (bedrijfsjurist bij Microsoft) is de eis om aan concurrenten informatie te verschaffen over de besturingssystemen voor servers in strijd met WTO-afspraken over intellectuele eigendom.  Volgens euro commissaris Mario Monti moeten de licenties worden uitgegeven tegen een redelijke vergoeding. “De beschikking van de commissie is de meest verstrekkende order tot verplichte licentieverstrekking in vijftig jaar tijd”, aldus Brad Smith.


Sun Microsystems diende in 1998 als eerste een klacht in tegen mededingingsbeperkende praktijken van Microsoft op de markt voor servers en is uiteraard blij met de beslissing.


Er zijn echter ook andere geluiden te horen over het besluit van de Europese Commissie om Microsoft te dwingen tot aanpassingen in haar productbeleid. Critici menen dat de innovatie in gevaar komt en dat de consument weinig opschiet met de aanpassingen die Microsoft moet plegen. Microsoft zelf waarschuwde gisteren in een telefonische persconferentie dat het ontwikkelen van twee verschillende versies van het computerbesturingssysteem Windows (een met en een zonder de Windows Media Player) grote negatieve gevolgen zal opleveren voor de consument. Volgens Microsoft zijn er meer dan 20 verschillende functionaliteiten die niet werken zonder Media Player. Verder zijn er veel websites die video’s bevatten die zonder Media Player niet kunnen worden bekeken. Het maken van een Windows versie zonder eigen Media Player is volgens Microsoft ook veel moeilijker dan men denkt en levert een slechte media-ervaring op voor de consument.   

Bron: FD
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Koen de Bruin

publicaties

Gerelateerde artikelen