020 530 0160

Marktanalyse omroep op wholesale en retailniveau

Gepubliceerd op 20 maart 2006 categorie├źn , ,

OPTA, de toezichthouder op de naleving van de wet- en regelgeving op het gebied van post en elektronische communicatiediensten, publiceerde afgelopen vrijdag de uitkomsten van de een marktanalyse omroep, zowel op wholesale als retailniveau. De analyse behelst de afbakening van de markt, de beoordeling en aanwijzing van partijen met aanmerkelijke marktmacht en omvat bovendien de aan deze partijen op te leggen verplichtingen.


De analyse is vervat in een flink aantal besluiten. Daarin oordeelt OPTA dat de vijf grootste kabelexploitaten (Delta Kabelcomfort B.V., Casema N.V., Essent Kabelcom B.V., N.V. Multikabel en UPC Nederland) beschikken over een aanmerkelijke marktmacht in het betreffende verzorgingsgebied. Daarbij gaat het respectievelijk om de groothandelmarkt (wholesale markt) voor de doorgifte van vrij toegankelijke rtv-pakketten via de kabel, de groothandelmarktmarkt voor de doorgifte van betaal rtv-pakketten via de kabel en de eindgebruikersmarkt (retail markt) voor het verzorgen van vrij toegankelijke rtv-pakketten via de kabel.


Aan alle genoemde exploitanten is de verplichting opgelegd om op groothandelniveau te voldoen aan elk redelijk verzoek tot toegang tot hun netwerk door programma-aanbieders. Ook geldt een transparantie en non-discriminatieverplichting. Bovendien dienen UPC, Essent en Casema de door hun te berekenen vergoeding te basseren op de onderliggende kosten. De hiervoor benodigde berekeningen dienen zij aan OPTA inzichtelijk te maken.


Op eindgebruikerniveau geldt voor alle exploitanten dat zij doorgifte van vrij toegankelijke rtv-pakketten via de kabel niet tegen (gedwongen) extra betaling mogen bundelen met randapparatuur (zoals een decoder) of diensten (denk bijvoorbeeld aan breedband internet). Bovendien moet voor zowel de eindgebruiker als OPTA duidelijk zijn waarvoor betaald wordt: hoeveel wordt betaald voor de transmissiedienst en hoeveel voor de inhoudsgerelateerde dienst.


klik hier door voor een toelichting op de analyse en het rijtje besluiten.

Bron: OPTA
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Anne-Jel Hoelen

publicaties

Gerelateerde artikelen