020 530 0160

Europese Commissie wil concurrentie van browsers in Microsoft Windows

Gepubliceerd op 27 januari 2009 categorie├źn ,

Microsoft ligt wederom overhoop met de Europese Commissie. De Commissie, waakhond op de vrije concurrentie binnen de Europese Unie, heeft Microsoft er recentelijk van beschuldigd dat het de mededingingsrechtelijke regels heeft overtreden. Na haar Windows Media Player los te hebben moeten koppelen van haar Windows-besturingssysteem, is Microsoft nu in discussie met de Commissie in verband met de internetbrowser Internet Explorer. Deze browser wordt – net als destijds Windows Media Player – samen met Windows geleverd.


Volgens Microsoft kunnen computergebruikers en OEMs (“Original Equipment Manufacturers”) nu al zonder problemen alternatieve browsers installeren en gebruiken. De Europese Commissie wil echter dat gebruikers tijdens de installatie van het besturingssysteem al de keuze krijgen om voor een alternatieve browser te kiezen. Dit betekent dat OEMs verschillende browsers moeten voorinstalleren op de pc’s.


De kans is groot dat Microsoft wordt gedwongen om niet alleen Internet Explorer mee te leveren met Windows, maar ook de browser van een concurrent. Dit kan Mozilla’s Firefox zijn, maar ook Google’s Chrome, Apple’s Safari en het Noorse Opera maken een goede kans om de eventuele vervanger van Internet Explorer te worden.  Er is ook een kans dat de Commissie Microsoft dwingt om bepaalde instellingen in Internet Explorer uit te zetten wanneer de gebruiker voor een browser van een van de concurrenten kiest.  Ook kan het gebeuren dat Microsoft wordt gedwongen om Internet Explorer in het geheel los te koppelen van Windows.


Indien Microsoft zicht niet houdt aan de eisen van de Europese Commissie, dan hangt het bedrijf een forse boete boven het hoofd, gebaseerd op de verkoopcijfers van Windows in de EU. Microsoft heeft twee maanden de tijd om te reageren op de beschuldigingen. Na deze periode maakt de Europese Commissie haar beslissing bekend.


Lees hier het bericht.

Bron: pcmweb.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Wouter Dammers

publicaties

Gerelateerde artikelen