020 530 0160

Europese Commissie schikt met Microsoft in browserzaak

Gepubliceerd op 8 oktober 2009 categorie├źn , ,

Microsoft heeft de Europese Commissie een (gewijzigd) schikkingsvoorstel gedaan inzake de antitrust zaak die tegen haar loopt. Eurocommissaris Neelie Kroes is positief over dit voorstel, en stuurt het vrijdag door aan de betrokken partijen.

Al lange tijd is Microsoft met de Europese Commissie verwikkeld in een grote antitrust zaak betreffende de (ontbrekende) keuze van browsers in de Windows besturingssystemen, alsmede de veel bredere zaak over interoperabiliteit. Kroes uitte de wens om deze hele zaak voor het einde van haar ambtstermijn te sluiten. Met deze stap voorwaards lijkt dit voornemen binnen handbereik van slagen.

Kroes verklaarde dat Microsofts toezeggingen de zorgen van de Commissie over concurrentievervalsing wegnemen. Volgens Kroes biedt dit voorstel een oplossing voor een van de grootste concurrentievervalsende problemen in computersoftwaresector, specifiek voor webbrowsers en interoperabiliteitsinformatie.

Het voorstel van Microsoft houdt in dat Windows-gebruikers (in de komende vijf jaar) een browserkeuzescherm krijgen indien Intenet Explorer als default staat ingesteld. Het keuzescherm biedt vervolgens de mogelijkheid om tussen de twaalf meest gebruikte browsers voor het betreffende besturingssysteem een keuze te maken. De opname van de browsers gebeurd op basis van het marktaandeel van de browsers in de EER.

Volgens Kroes zijn er op dit moment vijf belangrijke browsers op de markt (ik gok: Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera, Safari en Google Chrome). De bovengrens van twaalf browsers biedt dus nog voldoende ruimte voor eventuele nieukomers.

PC-fabrikanten mogen hun eigen browserkeuze vooral instellen op hun pc’s. Internet Explorer mag uitgeschakeld worden, zonder dat Microsoft hen daartoe een sanctie oplegt.

Los van de aangepaste browserkeuze, is het nog onduidelijk welke andere voorstellen zijn gewijzigd ten opzichte van het vorige voorstel van Microsoft. Bovendien is de instemming van Kroes nog geen formele goedkeuring van de Europese Commissie. Het nieuwe voorstel moet namelijk nog officieel gekeurd worden door de Europese Commissie, waarbij ook concurrenten van Microsoft nog kunnen reageren op de voorstellen. Zodra het voorstel wel formeel is geaccepteerd, kan het keuzescherm al binnen twee maanden worden verstrekt aan de gebruikers.

Lees hier het bericht.

Bron: webwereld.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Wouter Dammers

publicaties

Gerelateerde artikelen