020 530 0160

Europese Commissie publiceert over rol Toezichthoudend Beheerder Microsoft-zaak

Gepubliceerd op 13 maart 2006 categorie├źn 

De Europese Commissie heeft Microsoft per brief laten weten dat de informatie welke door Microsoft is verstrekt ter uitvoering van de beslissing van maart 2004 onvoldoende is. Microsoft dient concurrenten op de toepassingenmarkt inzicht te geven in de protocollen van Windows. Over enkele weken, op 30 en 31 maart, volgt de hoorzitting bij Microsoft bij de Europese Commissie. Daarna zal de Commissie beslissen over het al dan niet opleggen van een dwangsom voor elke dag dat Microsoft niet conform de beslissing van maart 2004 handelt.


Afgelopen vrijdag publiceerde de Europese Commissie haar eslissing met betrekking tot de rol van de beheerder (hierna: Beslissing), het curriculum vitae van de Toezichthoudend Beheerder (Monitoring Trustee) en die van zijn adviseurs. In de Beslissing worden de gegevens in kaart gebracht op basis waarvan de Beheerder zal bekijken of Microsoft zich overeenkomstig de beslissing van de Commissie van maart afgelopen jaar gedraagt en op basis waarvan advies aan de Commissie zal worden uitgebracht.


In de Beslissing staat tevens de benoemingsprocedure van de Toezichthoudend Beheerder en de manier waarop deze en zijn adviseurs hun functies moeten uitoefenen. Andere belangrijke onderwerpen zijn de rechten en verplichtingen van Microsoft en de Beheerder onderling en in relatie tot derde partijen. Hierbij wordt onder meer het recht van de Toezichthoudend Beheerder onderstreept om contacten te onderhouden met partijen die baat hebben bij de beslissing in de Microsoft-zaak en om pro-actief op te treden. Dit is een duidelijk antwoord op de kritiek die Microsoft eerder gaf op de wijze waarop beheerder Barett zijn taak uitoefent.


In de Beslissing is voorts te lezen het de beheerder en zijn adviseurs verboden is publiekelijk Microsoft-zaak gerelateerde uitlatingen te doen en de verplichting tot het maken van een niet-vertrouwelijke versie van het eindrapport bestaat.


In oktober 2005 werd professor Neil Barett, op voorstel van Microsoft (!), aangewezen als Beheerder. Professoren Parnas en McDermid zijn benoemd als zijn adviseurs. Allen hebben een grote staat van dienst in de computerwetenschap.Lees hier het hele bericht en hier de hele beslissing.


Bron: Pressroom European Commission; Automatiseringsgids.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Anne-Jel Hoelen

publicaties

Gerelateerde artikelen