020 530 0160

Europese Commissie accepteert geoblocking toezeggingen Paramount

Gepubliceerd op 4 augustus 2016 categorieën , ,

De Europese Commissie (“EC”) heeft vorige week de toezeggingen van filmstudio Paramount Pictures (“Paramount”) geaccepteerd met betrekking tot filmlicentieovereenkomsten tussen Paramount en Sky UK. Paramount komt hiermee tegemoet aan de mededingingsbezwaren van de EC die zij vorig jaar heeft geuit.

Bezwaar EC

Filmstudio’s uit de Verenigde Staten licentiëren audiovisuele content vaak aan één omroeporganisatie per lidstaat. In juli 2015 heeft de EC een bezwaar, een zogenaamd Statement of Objections, gestuurd aan Sky UK en zes grote filmstudio’s uit de Verenigde Staten, waarin uiteen is gezet dat bepaalde clausules in filmlicentieovereenkomsten tussen Sky UK en de filmstudio’s in strijd zijn met mededingingsregels van de Europese Unie. Het bezwaar is een formele stap in het onderzoek van de EC inzake de schending van mededingingsregels.

Op grond van de overeenkomsten dient Sky UK toegang tot de films van Paramount via betaalde online televisiekanalen of via betaalde satelliettelevisie te blokkeren voor consumenten buiten het licentiegebied (Verenigd Koninkrijk en Ierland). Paramount dient op zijn beurt te verzekeren dat omroeporganisaties buiten het Verenigd Koninkrijk en Ierland ervan worden weerhouden om betaalde televisiediensten toegankelijk te maken in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Dergelijke clausules beperken de mogelijkheid van omroeporganisaties om voor hun diensten spontane verzoeken van consumenten te accepteren (zogenaamde passieve verkoop) buiten het licentiegebied. De EC is van mening dat met deze geoblocking praktijk – waarbij gediscrimineerd wordt op grond van nationaliteit, woon- of verblijfplaats –  de grensoverschrijdende concurrentie tussen de omroepen wordt beïnvloed en daardoor de werking van de interne markt van de EU wordt beperkt.

Toezeggingen Paramount

In april 2016 heeft Paramount een viertal toezeggingen gedaan om tegemoet te komen aan de bezwaren van de EC:

a)     Paramount zal ten aanzien van betaalde televisiediensten geen contractuele verplichtingen opleggen aan een omroep binnen de Europese Economische Ruimte (“EER”), waarin deze beperkt wordt in te gaan op verzoeken van consumenten binnen de EER, maar buiten het licentiegebied (geen “Broadcaster Obligation’);

b)    Ook zal Paramount geen contractuele verplichtingen opleggen, waarin Paramount zelf omroepen buiten het licentiegebied beperkt of verbiedt om in te gaan op verzoeken van consumenten binnen het licentiegebied (geen “Paramount Obligation”);

c)     Paramount zal niet naar de rechter stappen in geval een omroep zich niet houdt aan de Broadcaster Obligation in een bestaande licentieovereenkomst; en

d)    Paramount zal geen Paramount Obligation afdwingen in een bestaande licentieovereenkomst.

Oordeel EC

Naar aanleiding van de toezeggingen heeft de EC een marktonderzoek gedaan om na te gaan of de voorgestelde toezeggingen aanvaardbaar zijn. Vorige week heeft de EC gezegd tevreden te zijn met de toezeggingen en deze juridisch bindend verklaard. Ook heeft de EC aangegeven dat  de toezeggingen binnen de EER van toepassing zijn en de komende vijf jaar gelden.

Ondertussen loopt het onderzoek naar de andere filmstudio’s (Disney, NBCUniversal, Sony, Twentieth Century Fox & Warner Bros) door. Mogelijk doet een goed voorbeeld volgen, waarover wij je uiteraard zullen berichten op onze blog!

Bron: europa.eu
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Nina Lodder

publicaties

Gerelateerde artikelen