020 530 0160

Eerste aan abonnement gekoppelde gsm’s duiken op in België

Gepubliceerd op 19 juni 2009 categorieën , ,

In België geldt een verbod op koppelverkoop. Bij de introductie van de iPhone in België leverde dit verbod bij consumenten heel wat frustratie op. Minister voor Ondernemen Vincent Van Quickenborne wil het verbod afschaffen en stelt dat deze uit 1935 daterende wet niet langer aansluit op de behoeftes van de moderne tijd. Test-Aankoop (Belgische tegenhanger van de Consumentenbond) is eerder gekant tegen de afschaffing van het verbod maar matigt enigszins dat standpunt door te stellen dat koppelverkoop kan maar onder strikte voorwaarden.

 

De Antwerpse rechtbank stelde in het kader van de zaken VTB en Galatea vragen aan het Europese Hof van Justitie. Het Hof oordeelde dat een nationale regeling die elk gezamenlijk aanbod van een verkoper aan een consument verbiedt, ongeacht de specifieke omstandigheden in strijd is met het Europese recht.

 

In het kielzog van deze uitspraak duiken in België de eerste aan een abonnement gekoppelde gsm’s op. Omdat de Europese jurisprudentie een hogere rangorde heeft dan de nationale (nog niet aangepaste) wet zijn de aanbiedingen van Hotgsm.be en The Phone House strikt genomen niet wettelijk verboden. Unizo en Nelectra dienden inmiddels een klacht in bij de Dienst Controle en Bemiddeling omdat naar hun mening de wet eerst moet worden aangepast.

 

Lees hier het bericht

Bron: Trends, Tweakers
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Stagiair

publicaties

Gerelateerde artikelen