020 530 0160

Consumentenautoriteit monitort garantie-regelingen

Gepubliceerd op 16 april 2009 categorieën ,

In haar persbericht van 16 april 2009 meldt de Consumentenautoriteit dat zij bedrijven in de elektronicasector gaat aanpakken die consumenten onjuist informeren over bijgekochte of extra garantie die zij kunnen afsluiten bij hun aankoop. Uit onderzoek van de Consumentenautoriteit naar (verlengde of) bijgekochte garantie blijkt, dat deze “xtra garantie” vaak niet of niet veel meer biedt dan de rechten die de consument al heeft op basis van de wet. Marije Hulshof, directeur Consumentenautoriteit: “Het blijkt dat consumenten die garantie bijkopen veel geld betalen voor rechten die zij op grond van de wet al hebben. De Consumentenautoriteit staat voor eerlijke handel tussen bedrijven en consumenten. Wij pakken bedrijven aan die de regels niet naleven. Daarnaast blijven wij ons onverminderd inzetten op het weerbaarder maken van consumenten via ons informatieloket ConsuWijzer. Consumenten die hun rechten kennen, zijn de beste garantie voor eerlijke handel.”

De Consumentenautoriteit heeft onderzoek gedaan naar het bijkopen van garantie in de elektronicabranche. Hieruit blijkt dat het bijkopen van garantie in de praktijk niet veel extra’s biedt bovenop de wettelijke rechten. De bedrijven bieden de mogelijkheid tot het bijkopen van garantie actief aan , waarbij de consument niet altijd volledig en juist wordt geïnformeerd. Consumenten kunnen hierdoor op onjuiste gronden overgaan tot de aanschaf van een “extra” garantie., in 2007 en 2008 goed voor een omzet van totaal maar liefst ruim EUR 36.000.000,=.  De Consumentenautoriteit vermoedt dat er bij de verkoop van de “extra garantie” sprake is van onjuiste en/of onvolledige of misleidende informatie, hetgeen een overtreding van de Wet OHP (oneerlijke handelspraktijken) oplevert. Zij heeft aangekondigd handhavend te gaan optreden.

Lees hier het hele persbericht, met links naar o.a. het onderzoek.

Bron: Consumentenautoriteit.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

publicaties

Gerelateerde artikelen