020 530 0160

Commerciele omroepen klagen in Brussel over staatssteun aan publieke omroepen

Gepubliceerd op 2 maart 2009 categorieën ,

In Nederland vinden de commerciële omroepen al jaren dat de publieke omroepen teveel staatssteun ontvangen. Volgens de commerciëlen is daardoor geen sprake van eerlijke concurrentie. Publieke omroepen zouden met de staatssteun veel gemakkelijker dure programma’s kunnen maken of experimentele diensten kunnen aanbieden.

Het lijkt erop dat de commerciële omroepen in Europa gehoor krijgen bij Eurocommissaris Kroes (Mededinging). Zij is van plan om nieuwe activiteiten van publieke omroepen voortaan te toetsen op eerlijke concurrentie. Donderdag 5 maart houdt het Europees Parlement een hoorzitting over dit onderwerp.

Minister Plasterk (OC&W) en zijn Europese collega-ministers zijn fel tegen het plan van commissaris Kroes. Volgens Plasterk hebben de publieke omroep een zelfstandige, publieke taak. Hun activiteiten worden al getoetst aan de criteria die besloten liggen in de publieke opdracht. Die criteria zijn onder meer verscheidenheid, onafhankelijkheid, kwaliteit, toegankelijkheid en bereik. Het voert volgens Plasterk te ver om daarnaast nog een brede voorafgaande toets op markteffecten verplicht te stellen.

Lees het standpunt van Plasterk in de ‘Reactie van Nederland op de consultatie van de Europese Commissie over een mogelijke herziening van de mededeling van de toepassing van de staatssteunregels op publieke omroepen (consultatiedocument gepubliceerd op 10 januari 2008)’.

De Associatie voor Commerciële Televisie (ACT) en aanverwante organisaties benadrukken in de aanloop naar de hoorzitting van a.s. donderdag nogmaals dat Kroes niet moet zwichten voor de kritiek op haar plannen.

Bron: Adformatie, Ministerie van OC&W
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Marieke Neervoort

publicaties

Gerelateerde artikelen