020 530 0160

Broncode Cloud-OS Google Chrome vrijgegeven

Gepubliceerd op 20 november 2009 categorieën , , , ,

Google heeft de broncode voor haar besturingssysteem Google Chrome OS vrijgegeven. Het besturingssysteem is open source en richt zich op “cloud computing”. Ik denk dat hier interessante juridische vraagstukken kunnen gaan spelen.

Het besturingssysteem Chrome OS is gebaseerd op de Linux-distributie Debian, en is volledig open source. De interface van het besturingssysteem is feitelijk Google’s browser Chrome. Er bestaan geen mogelijkheden om andere browsers te installeren, maar aangezien de broncode open source is, kunnen andere ontwikkelaars hun eigen variant schrijven. Het kenmerkende aan Chrome OS is dat alle applicaties online draaien. Deze vorm van software dienstverlening staat ook wel bekend als “cloud computing”. Ook je gegevens worden online opgeslagen. Zo kan je vanaf iedere computer met Chrome OS inloggen op jouw account, waar jouw applicaties en documenten direct toegankelijk zijn.

Cloud computing is ondertussen wel een ‘hype’ te noemen in de wereld van het internet. Echter, juridisch is hier nog weinig over geschreven, terwijl er wel interessante juridische vraagstukken bij spelen, zoals “Hoe zit het met de bescherming van de persoonsgegevens van de gebruiker?”, “Wie is aansprakelijk bij verlies van data of applicaties?”, “Is het mededingingsrechtelijk toegestaan om slechts één browser aan te bieden (vgl. Microsoft), terwijl voor concurrenten de mogelijkheid te bieden om zelf met een alternatief te komen?”, en “Hoe zit het met de toepasbaarheid van (open source) licenties?”.

youtube_filmpje_replace

 

Bron: http://www.chromium.org/
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Wouter Dammers

publicaties

Gerelateerde artikelen