020 530 0160

De Nachtwacht wordt gerestaureerd met moderne scantechniek

Gepubliceerd op 17 oktober 2018 categorieën ,

Dat techniek in steeds meer facetten van het (bedrijfs-)leven zijn intrede maakt valt niet meer te ontkennen. Maar ook nu laat de techniek weer zien hoeveel mogelijkheden zij bezit. Een van de bekendste schilderijen van Nederlandse bodem de Nachtwacht van Rembrandt wordt gerestaureerd en daarbij wordt gebruik gemaakt van een nieuwe, moderne scantechniek. Het wordt het grootste onderzoeks- en restauratieproject in de geschiedenis van het Rijksmuseum, aldus haar directeur.

Op het bekende schilderij is onderaan een lichte waas te zien en de verf van de vorige restauratie in 1976 is inmiddels verkleurd. Ook is het hondje op het schilderij wit uitgeslagen. De scan zal per millimeter de diepte van het oppervlak van het doek afgaan om de verschillende verflagen te traceren. Het uitgebreide onderzoek naar de verfsamenstelling bestaat uit beeldtechnieken, hoge resolutiefotografie en computeranalyses op basis waarvan het beste behandelplan kan worden gemaakt. Voorheen werden technieken zoals röntgenstralen gebruikt, maar daarmee kon alleen verf met loodwit worden opgespoord. Met deze nieuwe scantechniek kunnen ook andere pigmenten worden ontdekt zodat de juiste verf kan worden gebruikt voor de retouches die daardoor langer kleurecht blijven. Daarnaast geeft het onderzoek een beter beeld van hoe het schilderij door Rembrandt is gemaakt.

Deze moderne techniek wordt niet voor het eerst op de Nachtwacht gebruikt. Eerder werd een ander schilderij van Rembrandt met gebruik van deze techniek gerestaureerd. Door die kennis die tijdens die restauratie is opgedaan, wordt nu de Nachtwacht onder handen genomen.

Ook op een andere manier komt technologie terug in deze restauratie. De restauratie zal namelijk in de zomer van 2019 publiekelijk worden gedaan en is zowel offline als online via een speciale website live te volgen. De hele restauratie zal naar verwachting jaren duren, alleen al de scan van het enorme schilderij zal ruim 70 dagen gaan duren.

Bron: Volkskrant.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

publicaties

Gerelateerde artikelen