020 530 0160

Sports & E-sports

Beroeps- en amateursporten zijn in Nederland niet weg te denken uit het dagelijks leven. Waar klassieke sport al lang een belangrijke positie heeft in de maatschappij, wint ook e-sports aan terrein.

Sportrecht gaat over alles wat te maken heeft met het beoefenen van sport, zowel professioneel als recreatief. Het is een verzameling van verschillende rechtsgebieden, waaronder contractenrecht, merkenrecht, mediarecht en privacyrecht. Actoren zijn sporters, teams, managers, clubs, sportbonden, sponsoren, organisatoren van evenementen en media organisaties.

De sector wordt geconfronteerd met diverse juridische uitdagingen en grensoverschrijdende kwesties, inclusief groeiende aandacht voor transparantie, fair play en anti-doping.

E-sports heeft in korte tijd gezorgd voor een nieuwe dimensie aan de sportindustrie. Niet alleen vanwege de enorme bedragen die in de sector omgaan, maar ook vanwege de vele mogelijkheden die e-sports biedt aan uiteenlopende partijen. Het is daarom geen verrassing dat dit een snel groeiend rechtsgebied is.

E-sports kan gedefinieerd worden als competitieve videogaming. In tegenstelling tot ‘gewoon’ gamen, wordt e-sports op professioneel niveau gespeeld. E-sports raakt aan diverse rechtsgebieden, zoals contractenrecht, merkenrecht, mediarecht en reclamerecht. Actoren zijn onder meer spelers, teams, managers, uitgevers van games, streaming aanbieders, organisatoren van evenementen en toernooien en media organisaties.

Het gebruik van de nieuwste technologie in e-sports en de innovatieve inzet van media zorgen voor interessante juridische kwesties. De verdere ontwikkeling van e-sports brengt een ingewikkeld kader van regelgeving met zich mee.

De combinatie van onze ervaring binnen de technologie-, media- en communicatiepraktijk stelt SOLV in staat om klanten te adviseren over het volledige spectrum van problemen die zich voordoen binnen de sector Sport en E-sports. U kunt bij ons rekenen op gedegen vertegenwoordiging op alle betrokken rechtsgebieden in deze sector.

Onze diensten

Onze diensten:

– Opstellen, beoordelen en uitonderhandelen van contracten, zoals sponsorovereenkomsten, licentieovereenkomsten en arbeidsovereenkomsten
– Advisering over sponsoring en reputatie management
– Adviseren over de verkoop van uitzendrechten
– Het voeren van procedures over merkenrechtinbreuk, zowel kort gedingen, bodemprocedures als hoger beroep
– Adviseren over portretrechten van sporters
– Advisering over privacy issues van sporters
– Advisering over de preventie van spel- en gokverslaving

publicaties

Gerelateerd aan Sports & E-sports