020 530 0160

Woop woop! Twitter blokkeert Politwoops niet meer

Gepubliceerd op 6 januari 2016 categorie├źn ,

Vijf maanden geleden besloot Twitter om het platform Politwoops te blokkeren. Politwoops is een platform waar tweets van politici, die ze later verwijderd hebben, toch te lezen zijn. Als reden gaf Twitter op dat Politwoops de privacy van Twittergebruikers schond. Na vijf maanden komt Twitter, onder leiding van haar nieuwe CEO (en ooit oprichter) Jack Dorsey, terug op dit besluit. Minister Plasterk was er als de kippen bij om te testen of Politwoops inderdaad weer werkt:

 

 

Leuk natuurlijk, en in de kern blijft het een interessante clash tussen aan de ene kant het recht op privacy van de politicus en aan de andere kant het recht op vrijheid van meningsuiting van zowel Politwoops zelf als de bezoekers van Politwoops. Wat in dit geval de doorslag geeft is het gegeven dat het gaat om publieke (politieke) figuren. Een essentieel element in de beoordeling of een bepaalde meningsuiting een toelaatbare inbreuk op de privacy vormt, is de vraag of de meningsuiting bijdraagt aan een debate of general interest. Dat is al snel het geval, zo leren de EHRM-arresten Caroline von Hannover 2 en 3. Het gegeven dat een politicus een tweetje verwijderd lijkt misschien triviaal, maar kan zeker bijdragen aan een (politiek) debat. Al met al goed nieuws voor de vrijheid van meningsuiting dus.

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

publicaties

Gerelateerde artikelen