020 530 0160

Wat kunnen we verwachten van de Digital Single Market?

Gepubliceerd op 6 mei 2015 categorieën 

De Europese Commissie heeft vandaag haar plannen met betrekking tot de Digital Single Market gepresenteerd. Dat is een pakket maatregelen, zeg maar gerust een set van pakketten aan maatregelen die erop gericht zijn om de digitale economie te versterken. De scope van de maatregelen is enorm. Dat is ook goed te begrijpen, aangezien alle sectoren hun producten en diensten in steeds verdergaande mate ook online zullen gaan aanbieden. Het doel: Europa moet wereldleider worden in de digitale economie.

Het beleid zal rusten op drie pijlers:

1.     In heel Europa betere toegang voor tot digitale goederen en diensten voor consumenten en bedrijven;

2.     Randvoorwaarden creëren die bevorderlijk zijn voor digitale netwerken en diensten om te kunnen floreren; en

3.     Het maximaliseren van de groeipotentie van de Europese digitale economie.

 

Wat kunnen we verwachten

De Commissie komt ten aanzien van deze drie pijlers met een lijst met 16 initiatieven die voor het einde van 2016 aangepakt zullen worden. Voor onze TMC-praktijk zijn met name deze wijzigingen van belang:

       Wetgevingsvoorstellen voor simpele en effectieve regels ten aanzien van contracten

       Het uitbannen van geo-blocking

       Hervorming van auteursrecht

       Hervorming van telecom regulering

       Hervorming van de e-Privacy richtlijn

       Ontplooien van initiatieven op het gebied van de vrije stroom van data en het instellen van een Europese cloud

 

De hele lijst is een enorm ambitieus project en de gewenste hervormingen zullen dan ook niet zonder slag of stoot gerealiseerd worden. De belangen, zeker op het gebied van hervorming van auteursrecht en het uitbannen van geo-blocking, zijn erg groot. Toch is eurocommissaris Ansip bijzonder stellig, met name over geo-blocking. “Deep in my heart I hate geo-blocking” en “we know that geo-blocking problem is big. It is the main obstacle”.

 

We zullen de vaste lezers van deze blog natuurlijk op de hoogte houden van de vooruitgang die geboekt wordt in het realiseren van een Digital Single Market.

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

publicaties

Gerelateerde artikelen