020 530 0160

VS-rechter: Microsoft moet ook gegevens opgeslagen in Ierland overhandigen

Gepubliceerd op 4 augustus 2014 categorieën ,

“How one judge singlehandedly killed trust in the US technology industry”, zo wordt het vonnis van rechter Loretta Preska omschreven in de media. Eigenlijk bevestigde ze wat iedereen al wel wist. Als de VS overheid gegevens wil hebben van Microsoft, moet Microsoft die gegevens gewoon inleveren. Ook als die gegevens in een datacenter in Ierland staan.

 

Op grond van de Stored Communications Act is een Amerikaanse ISP verplicht om gegevens te overhandigen aan de overheid, wanneer de overheid een zogenaamde ‘warrant’ verkrijgt om deze gegevens op te vragen. In dit geval werd in december 2013 een warrant uitgegeven door een magistrate judge, om alle gegevens over een bepaalde account te overhandigen. Microsoft voldeed aan de warrant door alle informatie die in de VS opgeslagen was te produceren, maar tekende bezwaar aan tegen het overhandigen van gegevens die in Dublin waren opgeslagen. Microsoft stelde dat de warrant niet geldig was voor zover het gegevens betrof die zich daar bevonden.

 

Rechter Loretta Preska oordeelde vorige week echter dat Microsoft ook deze gegevens moest inleveren. In haar woorden: “[it] is a question of control, not a question of location of that information”. Uiteindelijk is de maatstaf voor de vraag of een Amerikaanse partij wel of niet gegevens moet overhandigen aan de Amerikaanse overheid of er sprake is van custody and control over die gegevens. Dat is in eerdere Amerikaanse jurisprudentie wel omschreven als de praktische mogelijkheid om gegevens te verkrijgen, los van de locatie daarvan.

 

De uitspraak is een grote stok in de wielen van de grote Amerikaanse technologiebedrijven, die sinds de Snowden-onthullingen te maken hebben met verminderd vertrouwen in hun dienstverlening. Er is al gesuggereerd dat het verdwenen vertrouwen, omgerekend in gemiste contracten, bedrijven zoals Microsoft miljarden kost. Wel sympathiek van de rechter: ze heeft de werking van de warrant opgeschort, zodat Microsoft nog in beroep kan. Dat zal de technologiereus uit Redmond ongetwijfeld niet nalaten.

Bron: zdnet.com
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

publicaties

Gerelateerde artikelen