020 530 0160

Voorwaarden van Facebook in strijd met privacy regels

Facebook overtreedt de privacy regels met zijn nieuwe privacy- en gebruiksvoorwaarden. Tot die conclusie komt de Katholieke Universiteit Leuven (KUL), in samenwerking met de Vrije Universiteit Brussel, in een onderzoeksrapport van 31 maart 2015 in opdracht van de Belgische privacy toezichthouder CBPL, naar aanleiding van het invoeren van door Facebook van zijn nieuwe privacy policy en gebruiksvoorwaarden per 30 januari 2015.

Na de invoering van de nieuwe voorwaarden barstte de discussie over de voorwaarden los. Hoewel er in feite voor de gebruikers nauwelijks iets veranderde door de nieuwe voorwaarden, deden de wildste verhalen de ronde, zoals over het beschermen van je content tegen commercieel gebruik door Facebook. De verontwaardigde Facebook-gebruiker had echter maar één keus: slikken, of stoppen met het gebruik van Facebook.

En dat is juist één van de punten waar volgens de universiteiten de schoen wringt. Door deze “all or nothing approach” van Facebook is de gebruiker niet in staat om een vrije keus te maken, hetgeen één van de vereisten is voor het geven van een rechtsgeldige toestemming.

Daarnaast vinden de universiteiten de gebrekkige informatievoorziening aan de Facebook-gebruikers over de verwerking van persoonsgegevens, onder andere ten aanzien van de derden aan wie Facebook gegevens zal verstrekken, problematisch en achten ze de privacy settings van Facebook te gecompliceerd. Ten slotte zijn de universiteiten van Leuven en Brussel niet blij met de wijze waarop Facebook data uit verschillende bronnen combineert.

Op basis van het rapport zou Facebook dus nog wel het een en ander mogen aanpassen aan zijn privacy beleid. Het is echter, ook na de ophef rondom de nieuwe voorwaarden, duidelijk dat gebruikers niet bereid zijn massaal hun Facebook account op te zeggen.

Voor meer over dit onderwerp kun je vanmiddag van 15:00 tot 15:30 uur luisteren naar mijn kantoorgenoot Menno Weij op BRN digitaal. Het rapport kun je hier lezen.

Bron: nu.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Rosalie Heijna

publicaties

Gerelateerde artikelen