020 530 0160

Veel gemeenten niet tijdig van verouderde en onveilige Windows XP af

Gepubliceerd op 22 februari 2014 categorieën , ,

Uit een onderzoek van NUTech.nl blijkt dat veel gemeenten de deadline om over te stappen van het verouderde Windows XP naar een nieuwere versie niet gaan redden. Per 8 april a.s. worden voor Windows XP geen nieuwe beveiligingsupdates meer verstrekt, waardoor het gevoelig is voor bijvoorbeeld malware.

Twee van de vijf gemeenten zal niet tijdig zijn overgestapt. Het grootste probleem bevindt zich vanwege de omvang bij enkele grote gemeenten. Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Tilburg zijn voor april nog niet volledig overgestapt op een meer recente versie van Windows en Amsterdam verwacht zelfs pas in 2015 van Windows XP af te zijn.

Volgens Hans Bos, technisch directeur bij Microsoft Nederland, is het gevaar van XP na april “reëel”. “Op dit moment is XP zelfs al een stuk onveiliger dan Windows 7 of 8”, zo waarschuwt hij. “Een aantal gemeenten, zoals Utrecht en Amsterdam, geven aan dat er tijdelijk extra beveiligingsmaatregelen worden genomen”. Microsoft erkent dat er mogelijkheden zijn, “maar het fundament verander je niet. De architectuur is achterhaald.”

SecurityHet blijft kennelijk moeilijk voor de gemeenten om hun beveiliging op orde te krijgen, ondanks de aandacht die er de afgelopen tijd voor is geweest. Ik hoop dat er niet een groot beveiligingslek voor nodig zal zijn om de gemeenten wederom wakker te schudden en ze de juiste pioriteit aan de beveiliging van hun ICT te laten geven.

Lees hier het hele bericht op Nu.nl.

Afbeelding: Computable.

Bron: Nu.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

publicaties

Gerelateerde artikelen