020 530 0160

‘Van/voor’-prijzen vaak misleidend

Gepubliceerd op 28 september 2018 categorieën ,

Op grond van de Wet oneerlijke handelspraktijken is prijsmisleiding verboden. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt helaas dat veel winkels zich toch nog schuldig maken aan nep-aanbiedingen. Juridisch gezien zijn dat misleidende – en dus oneerlijke – handelspraktijken.

Wet oneerlijke handelspraktijken
De Wet oneerlijke handelspraktijken bepaalt dat een winkelier geen oneerlijke handelspraktijken mag verrichten tegen een consument. Een misleidende handelspraktijk is onder andere zo’n oneerlijke handelspraktijk. Daarvan is sprake wanneer een winkelier informatie geeft die feitelijk onjuist of misleidend is en de consument daardoor een aankoop doet die hij anders niet had gedaan.

Voorbeelden van misleidende handelspraktijken zijn (zie
website ACM):

– Kortingen aanbieden die geen echte kortingen zijn. Een ‘van/voor-prijs’ mag alleen als de winkelier het product heeft verkocht voor de ‘van-prijs’ en dat niet langer dan 3 maanden geleden is. Als de ‘van-prijs’ de adviesprijs is van de leverancier moet dat duidelijk zijn voor de consument.
– Een product ‘gratis’, ‘voor niets’ of ‘kosteloos’ aanprijzen, terwijl er toch kosten aan vastzitten (bijv. verzendkosten of administratiekosten).
– Een product aanbieden voor een prijs die de winkelier niet kan waarmaken (zogeheten ‘lokkertjes’).  
– Een gratis product aanbieden zonder te vertellen dat consumenten daarna iedere maand nog meer producten krijgen, waarvoor ze moeten betalen.
– Een factuur bij reclame doen, waardoor consumenten kunnen denken dat ze iets hebben besteld terwijl dat niet zo is.

Onderzoek Consumentenbond
De Consumentenbond geeft verschillende voorbeelden van fantasie-aanbiedingen. Zo had Kruidvat een actie voor een elektrische tandenborstel van €99,99 voor €59,99. De tandenborstel werd echter al minstens een half jaar voor €59,95 aangeboden en er was zelfs een actie voor €49,95. Fonq vermeldde niet duidelijk dat de doorgehaalde prijzen ‘adviesprijzen’ waren en geen echte prijzen die aan de klanten werden gerekend.

De Consumentenbond heeft geen overduidelijke nep-aanbiedingen gevonden bij de onderzochte supermarkten en bouwmarkten. 
Lees het bericht van de Consumentenbond hier.

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Harmke

publicaties

Gerelateerde artikelen