020 530 0160

Update netneutraliteit: Europees compromis en KPN de wacht aangezegd

Gepubliceerd op 23 juli 2015 categorieën ,

We houden u met deze blog altijd op de hoogte van de ontwikkelingen rondom netneutraliteit. Ook deze zomer zijn er weer wat interessante ontwikkelingen te melden. Zo is KPN licht op de vingers getikt vanwege het aanbieden van Endless Spotify. Bij Endless Spotify werd het dataverbruik voor Spotify niet op dezelfde wijze in rekening gebracht als het overige dataverbruik.

Dat is vanwege een recent van kracht geworden beleidsregel niet langer toegestaan. Een losse dienst is namelijk alleen een losse dienst, wanneer er niet tegelijkertijd ook een internettoegangsdienst aangeboden worden.

 

Ook in Europa is er een compromis bereikt over netneutraliteit. De details daarvan komen langzaamaan naar buiten. Op edri.org, de website van de gelijknamige burgerrechtenorganistie, is een uitgebreide analyse te lezen. Ten aanzien van de van netneutraliteit uitgezonderde specialized services, waar al veel over te doen is geweest, zijn de betrokken partijen nu tot de volgende voorwaarden gekomen. Het moet gaan om diensten waarvoor op basis van objectieve gronden een bepaalde hoge mate van kwaliteit vereist is. Deze optimalisatie mag niet geboden kunnen worden via het ‘normale’ internet en deze optimalisatie mag ten slotte niet bestaan uit simpelweg bepaalde content voorrang geven. Ingewikkelde materie, en de definitieve tekst zal meer duidelijk maken.

 

Ook ten aanzien van zero-rating is nog veel onduidelijk. Met name is niet duidelijk of deze praktijk verboden is. Ook is nog onduidelijk wat deze tekst voor gevolgen heeft voor de Nederlandse netneutraliteit, maar het lijkt me dat Endless Spotify niet een dienst is die in aanmerking komt om als ‘specialized service’ door het leven te gaan. Dat maakt dan weer niet uit, wanneer zero-rating gewoon toegestaan gaat worden.

 

Al met al genoeg om over te discussiëren, en dat zal ongetwijfeld gedaan worden in de komende tijd.

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

publicaties

Gerelateerde artikelen