020 530 0160

Tweede Kamer wil bureau voor toetsing van ICT-projecten bij de overheid

Gepubliceerd op 10 december 2014 categorieën , ,

In oktober verscheen het eindrapport van de parlementaire onderzoekscommissie Elias, dat onderzoek verrichtte naar ICT-projecten bij de overheid. Uit het rapport bleek dat er maar liefst 1 tot 5 miljard euro per jaar wordt verspild vanwege het mislopen van ICT-projecten bij de overheid.

Tijdens het kamerdebat vandaag met de commissie Elias sprak een meerderheid van de Tweede Kamer de steun uit voor een nieuw bureau dat alle grote ICT-projecten van de overheid vooraf moet toetsen op haalbaarheid.  Het nieuwe bureau ICT-toetsing (BIT) moet volgens de commissie klein en onafhankelijk zijn en allereerst voor de duur van vijf jaar worden ingesteld. De Tweede Kamer is het daarmee eens. Er is echter nog discussie over de vraag onder welk ministerie het bureau moet worden geplaatst; de commissie Elias heeft zich ferm uitgesproken om het Bureau onder Algemene Zaken te hangen.

Ik voorzie de nodige hobbels, niet alleen vertraagt de discussie over de ophanging de besluitvorming, maar de vraag waar het BIT wordt opgehangen hangt uiteraard nauw samen met de gesignaleerde noodzaak dat het bureau onafhankelijk moet kunnen opereren. En: waarom niet nog een stap verder dan de commissie Elias bepleit, door te kiezen voor een echt onafhankelijke toetsing waarbij per te beoordelen case een steeds wisselende, op de case toegesneden, groep externe onafhankelijke deskundigen wordt samengesteld? Deze groep zou tevens een rol kunnen hebben bij de uitvoering van het project, zoals ook voorzien in de aanbevelingen in het rapport Elias. Ik roep de overheid op om de handschoen die de commissie Elias heeft geworpen op te pakken en, nog verder dan dat, out of the box over serieuze oplossingen na te gaan denken.

Lees hier het hele bericht op Nu.nl.

Bron: Nu.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

publicaties

Gerelateerde artikelen