020 530 0160

Staatssecretaris Mansveld komt Uber tegemoet

Gepubliceerd op 13 mei 2015 categorie├źn 

In onze blog hebben wij al vaker aandacht besteed aan Uber (zie bijvoorbeeld hier, hier en hier). Voor het eerst kunnen we zeggen dat er goede ontwikkelingen zijn. Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu heeft vorige week woensdag in een brief aan de Tweede Kamer een versoepeling van de taxiwetgeving aangekondigd. Wetgeving blijft echter nodig om veilig, betrouwbaar en betaalbaar vervoer mogelijk te maken. De bevoegdheid van  een aantal gemeenten om extra kwaliteitseisen te stellen aan het taxivervoer blijft dan ook gehandhaafd en wordt wellicht uitgebreid.

 

Het gaat om de volgende aanpassingen die uiterlijk eind dit jaar moeten zijn doorgevoerd:

       Taxichauffeurs hoeven geen verplicht examen voor vakbekwaamheid af te leggen.

       Een fysiek exemplaar van het vergunningsbewijs hoeft niet meer in de taxi aanwezig te zijn.

       Digitale alternatieven van een fysieke tariefkaart worden toegestaan.

       Taxichauffeurs worden toegestaan een ritbon eventueel digitaal aan te bieden. De verplichting tot uitreiking wordt een verplichting tot aanbieden.

       De taximeterplicht wordt afgeschaft, wanneer van tevoren prijsafspraken zijn gemaakt. Dit bevordert het gebruik van apps in het taxivervoer.

 

In de tweede helft van 2016 en in 2017 moet daarnaast de verplichting van tafel om elke vijf jaar de Verklaring Omtrent Gedrag te vernieuwen, waarna deze eis voor ondernemers op termijn permanent kan verdwijnen.

 

De staatssecretaris benadrukt dat de dienst Uberpop ook na de wijzigingen niet voldoet aan de regels en dus illegaal zal blijven. Echter, zij vindt het besluit van Uber om enkel chauffeurs die in het bezit zijn van een chauffeurskaart Uberpop diensten uit te laten voeren, een positieve stap. De taxiwetgeving heeft namelijk als hoofddoel veiligheid, betrouwbaarheid en betaalbaarheid, hoewel er wat die punten betreft wel het een en ander aan te merken valt op de taxibranche.

 

Er blijven echter nog wel wat onduidelijkheden bestaan, zoals hoe het afschaffen van de VOG aan de veiligheid van zowel de chauffeur als de consument zal kunnen bijdragen. Wij zijn benieuwd naar de verdere ontwikkelingen die ongetwijfeld gaan plaatsvinden en zullen jullie daar uiteraard van op de hoogte houden.

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

publicaties

Gerelateerde artikelen