020 530 0160

SOLV staat Stichting SOMI bij in collectieve actie tegen TikTok

Gepubliceerd op 8 juni 2021 categorieën , ,

Stichting Onderzoek Marktinformatie (SOMI) is namens Nederlandse ouders een collectieve actie begonnen tegen TikTok. Zij vrezen voor de privacy en veiligheid van hun kinderen. SOLV staat SOMI bij en heeft TikTok op woensdag 2 juni gedagvaard. We vorderen dat TikTok meer en betere maatregelen neemt om kinderen te beschermen. Ook vorderen we een schadevergoeding voor ieder van de 1 miljoen Nederlandse kinderen die TikTok hebben gebruikt. Het totale claimbedrag kan oplopen tot 1,4 miljard euro.


SOMI vindt dat TikTok nalatig is in het waarborgen van de veiligheid en privacy van kinderen die gebruikmaken van de video-app. TikTok verzamelt en bewaart meer gegevens dan noodzakelijk, vraagt niet op de juiste wijze toestemming en is niet transparant over hoe de gegevens gebruikt worden. Ook beschermt TikTok kinderen onvoldoende tegen schadelijke video-inhoud in de app.

Lees hier onze dagvaarding.

Schadevergoeding

Volgens SOMI handelt het Chinese socialmediaplatform daarmee in strijd met zowel de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) als Europese en Nederlandse consumenten- en mediaregelgeving. Zij vordert daarom een schadevergoeding namens alle personen die na 25 mei 2018 de TikTok App hebben gebruikt en ten tijde van dat gebruik minderjarig waren.

Als schadevergoeding eist de stichting voor elk kind onder de 13 jaar € 2.000, voor elk kind van 13 tot en met 15 jaar € 1.000 en voor elk kind van 16 en 17 jaar € 500. Met de ruim 1 miljoen Nederlandse minderjarige gebruikers kan deze massaclaim oplopen tot ruim € 1,4 mrd.

Klik hier voor de website van SOMI waarop ouders zich kunnen aanmelden en hun steun kunnen uitspreken.

Deel:

publicaties

Gerelateerde artikelen