Volgens de politierechter te Assen kunnen berichten die via een afgeschermd Hyves-profiel worden verspreid als openbaar worden beschouwd. De rechter kwam tot dit oordeel in een zaak over smaad (art. 261 lid 2 Wetboek van Strafrecht, waarin het moet gaan om openlijke geschriften), waarbij een vrouw uit Bovensmilde via berichten op haar Hyves-pagina haar ex als pedofiel bestempelde. De vrouw heeft een afgeschermd profiel, waardoor de inhoud van haar pagina alleen toegankelijk is voor door haar daartoe uitgenodigde personen.
De advocaat van de vrouw voerde aan dat een afgeschermd Hyves-profiel in juridische zin te vergelijken is met een huiskamer, waarin je op basis van vrijheid van meningsuiting tegen vrienden mag zeggen wat je wilt. Maar volgens de politierechter gaat een afgeschermd Hyves-profiel verder: het is toegankelijk voor iedereen die wordt uitgenodigd en toegevoegd. De vrouw verspreidde haar beledigende opmerking (‘Ik moet mijn kind meegeven aan een pedo’) onder deze groep en gaf er daarmee opzettelijk ruchtbaarheid aan. Bovendien kan zo’n opmerking via de Hyves-vriendenclub een eigen leven gaan leiden, aldus het rechterlijk oordeel.
De rechtbank Assen lijkt met deze uitspraak een andere weg in te slaan dan de rechtbank Amsterdam, die op 2 juni jl. in een zaak over belediging op internet (art. 137c Wetboek van Strafrecht) tot vrijspraak kwam juist omdat de (opzet op) openbaarheid van de uitlatingen niet kon worden aangetoond. In deze zaak werden de uitlatingen gedaan op een forum waarvoor men zich moet registreren en welk forum niet actief wordt gepromoot. “Als verdachte de uitlatingen in zodanige openbaarheid had gedaan dat mensen er onverhoeds tegenaan zouden lopen, zou het opzet op de openbaarheid zonder meer zijn komen vast te staan. Aannemelijk is echter dat de verdachte juist door de keuze voor het forum in de veronderstelling verkeerde – en ook de bedoeling had – dat zijn uitlatingen slechts door een klein groepje gelijkgestemden zouden worden gelezen”, aldus het oordeel van de Amsterdamse rechtbank. Op deze uitspraak is door strafrechtdeskundigen veel kritiek geleverd en de rechtbank Assen lijkt met zijn recentere uitspraak meer in lijn te oordelen met de heersende leer.
Lees hier het hele bericht op Nu.nl en hier de uitspraak van de rechtbank Amsterdam. Zodra de uitspraak van de rechtbank Assen beschikbaar is, zal deze worden toegevoegd.