020 530 0160

Recht op restitutie bij weigering meegeleverde software-licentie

Gepubliceerd op 6 juli 2009 categorieën , , ,

De Consumentenbond pleit voor een recht op teruggaaf voor computergebruikers die een nieuwe pc aanschaffen en daarbij ongewenst het Windows besturingssysteem krijgen.

Dit stelt zij naar aanleiding van eigen onderzoek naar de aanschaf van nieuwe pc’s om daar het open source besturingssysteem Linux op te gebruiken. De meeste nieuwe pc’s of notebooks worden echter standaard geleverd met een licentie voor Windows. De consument betaalt hier volgens de bond automatisch en ongemerkt zo’n 35 tot 100 euro voor.

De Bond heeft 27 winkels bezocht met de vraag naar een computer zonder besturingssysteem. Slechts een klein aantal kleinere computerwinkels konden een ‘kaal’ computersysteem leveren.

De Consumentenbond stelt dat de consument een recht op restitutie van dit bedrag heeft, omdat de licentie voor gebruik van Windows na aankoop geweigerd mag worden. In de praktijk blijkt het echter dat fabrikanten zoveel drempels opwerpen om het geld gerestitueerd te krijgen dat het consumenten nagenoeg niet lukt om dat bedrag terug te krijgen.

Veel fabrikanten blijken het licentiebedrag niet terug te betalen aan de consument, of blijken geen restitutiebeleid te hebben. Andere fabrikanten blijken eerst de pc opgestuurd te willen krijgen, waarbij de transportkosten voor rekening van de consument zijn. De consumentenbond concludeert dat een Windows-licentie weigeren in de praktijk geen optie is.

De Bond stelt dat fabrikanten heldere informatie aan consumenten moeten geven over het restitutiebeleid, of het ontbreken daarvan. Vóór de koop van de computer moeten consumenten weten of ze recht op restitutie hebben, en de procedure daartoe moet werkbaar zijn, aldus kamerlid Arda Gerkens van de SP. Zij heeft terecht aangekondigd Kamervragen te stellen naar aanleiding van deze bevindingen van de Consumentenbond. Ik ben benieuwd wat het zal brengen…

Lees hier en hier het bericht.

Bron: webwereld.nl, consumentenbond.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Wouter Dammers

publicaties

Gerelateerde artikelen