020 530 0160

Pretium, niet Niks maar Nyks, Hans Nyks

Gepubliceerd op 28 januari 2018 categorieën , ,

In Mediaforum2006/3 opende ik mijn annotatie met:

“Het is te gek voor woorden dat we hier vandaag staan”, zo opende de advocaat van KPN zijn pleidooi in deze zaak. In de telecom-wereld, waar partijen regelmatig de rechtszaal nog niet uitgelopen zijn of er alweer vechtend inrollen,[1]zal deze gedachte vaker opkomen.

In de voetnoot geplaatst na inrollen verwees ik naar “[1] Zie bijvoorbeeld M.L. Boonk, Noot bij Voorzieningenrechter Rb. ‘s-Gravenhage 12 november 2004 (Pretium/Yiggers)”.

Pretium procedeerde toen al veel. Eerlijk gezegd ken ik dit bedrijf alleen uit de jurisprudentie, althans, ik weet eerlijk gezegd niet eens welke diensten ze leveren, behalve dan dat het in de sfeer van de telecom ligt. Ik zie nu net dat ze zich bezighouden met wat ze “vast bellen” noemen, een uitstervend fenomeen nu er in Nederland al meer mobieltjes dan mensen zijn.

Directe aanleiding voor deze blog is dat Pretium ondanks haar reputatie, of vermoedelijk juist daarom, [geintimeerde 1] (weer bijzonder vermakelijke anonimisering, nog net niet zo grappig als een foto van Edgar Davids en dan niet zijn naam noemen maar komt in de buurt – Peter Olsthoorn) wil verbieden vervelende verhalen over ze te schrijven. Het is een verhaal voornamelijk over één persoon, Hans Nyks (voorheen Niks). Wat ik begrijp een bijzonder intelligente man. Hij heeft echter een bedrijf opgebouwd dat qua bedrijfsvoering op zijn best dubieus is. De documentatie van Olsthoorn is in dat licht interessant. Het is op punten heel persoonlijk, maar de jurisprudentie van het EHRM kent in dezen ook het adagium hoge bomen vangen veel wind. Er zijn grenzen aan de kracht van een storm. De rechter heeft in hoger beroep uitgemaakt dat de tornado van Olsthoorn aanvaardbaar is. Dat is goed nieuws voor de vrijheid van meningsuiting. Uit het overzicht van de tientallen rechtszaken, veelal verloren, die Pretium gevoerd heeft, blijkt dat er veel mediaberichtgeving tussen zit.

Net als criminelen recht op verdediging hebben, kan ook Pretium, vrijwel altijd voor de aanval weliswaar, beroep doen op rechtsbijstand. Bird & Bird heeft hier veel geld mee verdiend. Voor mij is de kern van het recht dat iedere zaak twee kanten heeft, beide rationeel verdedigbaar. In die zin kan ik Bird & Bird dan ook niets verwijten. Hoewel ik Olsthoorn liever niet nog een rechtszaak aandoe, kan ik me voorstellen dat gezien de vermoedelijk nog niet opgedroogde stroom geld er voort geprocedeerd wordt. Het gehele webboek hoeft niet offline.Je kan natuurlijk ook delen vragen te verwijderen, bijvoorbeeld op grond van het vanaf mei 2018 geldende recht op vergetelheid. Beste lijkt me als Nyks niks meer doet, qua procederen. Hij zou beter zijn energie kunnen stoppen in van Pretium een fatsoenlijk bedrijf te maken, zou gelijk ook procederen overbodig maken. Overigens best lastig, waarschijnlijk valt er anno 2018 in de wereld van de vaste telefonie geen droog brood te verdienen zonder agressieve bedrijfsvoering, if at all…

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Arno

publicaties

Gerelateerde artikelen