020 530 0160

OPTA onderzoekt afknijpen internet UPC

Gepubliceerd op 5 november 2009 categorieën , ,

OPTA start een onderzoek naar internetprovider UPC. UPC zou de snelheid van het internetverkeer aan klanten afknijpen. Dit meldde staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken in reactie op Kamervragen van Kamerlid Gerkens (SP).

De vraag is of UPC onrechtmatig handelt door haar klanten niet op de hoogte te stellen van een mogelijk structurele wijzing van de dienst. Bij een wijziging van dienst moet de aanbieder de klant de mogelijkheid bieden het abonnement kosteloos te beëindigen.

 

De Consumentenbond ontving vorig jaar diverse klachten van klanten van UPC. Met name klanten die een ‘Fiber Power’ abonnement hebben zouden de dupe zijn van de afknijppraktijken. De Consumentenbond stelde in september vorig jaar vast dat UPC haar klanten niet duidelijk maakt dat het de snelheid van internetverkeer afknijpt.

 

In  UPC ontkent de afknijppraktijken, maar bevestigd wel dat er tot 15 september ‘netwerkmanagement’-maatregelen van kracht waren.

 

Wat dat ‘netwerkmanagement’ precies inhoudt is mij niet geheel duidelijk. De Telegraaf meldt dat UPC hiermee het internetverkeer van excessieve gebruikers wilde indammen, zodat het verkeer van gewone gebruikers doorgang kon vinden. Tegenover ISPam.nl zou UPC hebben gezegd dat ‘netwerkmanagement’ met name bedoeld was om voorrang te geven aan realtime diensten zoal telefonie en chatberichten.

 

OPTA heeft UPC inmiddels verzocht aanvullende informatie over de kwestie te leveren. Op basis van deze informatie zal OPTA besluiten of zij stappen zal ondernemen tegen UPC, of niet.

 

Bron: ISPam.nl en Telegraaf.nl

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Martine Wubben

publicaties

Gerelateerde artikelen