020 530 0160

Noot bij Zoekallehuizen.nl

Gepubliceerd op 21 april 2006 categorie├źn 

De Zoekallehuizen.nl-zaak gaat in de kern om de vraag of het een internet zoekmachine vrij staat informatie van een website te verzamelen, ook als de eigenaar van die website daar bezwaar tegen maakt. De voorzieningenrechter te Arnhem beantwoordt die vraag bevestigend.


 


De informatie die door de zoekmachine Zoekallehuizen (“ZAH”) wordt verzameld bestaat uit woningomschrijvingen, adresgegevens, koopprijzen en foto’s van huizen. De eigenaren van de websites, NVM-makelaars, hadden daartegen bezwaar gemaakt door technische voorzieningen te treffen, door de handelwijze in de gebruiksvoorwaarden van de websites te verbieden en door ZAH te sommeren haar handelwijze te staken.


 


Internet zoekmachines vervullen een cruciale rol op het internet door de enorme hoeveelheid informatie die het internet rijk is vindbaar te maken. In belangrijke mate wordt de informatie ook ontsloten door zoekmachines: als je niet gevonden wordt, dan kan je net zo goed niet bestaan. Het internet zou niet goed kunnen functioneren zonder de aanwezigheid van zoekmachines. Daarom is deze uitspraak niet slechts van belang voor aanbieders van zoekmachines, maar voor het internet als geheel.

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Christiaan Alberdingk Thijm

publicaties

Gerelateerde artikelen