020 530 0160

Nieuwe publicatie: “and now something completely different”

Lees hieronder mijn column voor outsourcenieuws.nl:

And now something completely different

 

Het kan u niet ontgaan zijn, de hype rond de beelden met de zoenende Yolanthe en Wesley. Voor degenen die het gemist hebben, wat was er aan de hand? RTL, althans RTL Boulevard, had vorige week een enorme primeur; zij hadden exclusief de beelden kunnen opkopen van een zoenende Yolanthe en Wesley.

 

Tot zover denkt u waarschijnlijk: ja, en dus? Saillant detail was dat het ging om beelden van een beveiligingscamera die hing in een parkeergarage, waar Wesley en Yolanthe om 04.00 uur ’s nachts besloten om deze zoenpartij te starten.

 

Inmiddels heeft deze zaak geleid tot Kamervragen van D66. D66 maakt zich, wat mij betreft overigens niet onterecht, zorgen om het volgende. Wat nu als de slachtoffers – in deze casus uiteraard Wesley en Yolanthe – besluiten om ter vermijding van verdere media aandacht geen actie te ondernemen; komen de boosdoeners er dan mee weg? D66 heeft daarop de visie van onze Minister van Justitie gevraagd.

 

Boosdoener is dan wat mij betreft met name de persoon die de beelden aan RTL heeft verkocht. Ten tijde van de primeur vorige week was dit nog niet duidelijk, maar snel daarna werd duidelijk dat vermoedelijk een werknemer van de beheerder van de betreffende parkeergarage uit eigen gewin had gehandeld en de beelden, voor ongetwijfeld veel geld, had verkocht aan RTL. Daarnaast is de andere boosdoener wellicht RTL zelf, die voor veel geld beelden koopt waarvan zij weet, althans op zijn minst had kunnen vermoeden, dat die beelden onrechtmatig zijn verkregen. Waarom onrechtmatig? Omdat de beelden die door een beveiligingscamera worden opgenomen niet bedoeld zijn om uit te zenden in een programma als RTL Boulevard.

 

Wat heeft dit alles nou met outsourcing te maken? Aan de ene kant niet zoveel, vandaar de titel “And now something completely different”. Aan de andere kant ook weer wel; ik vertel u ongetwijfeld niks nieuws, maar ook in outsourcing deals is het van belang om afspraken te maken over de beveiliging en het vertrouwelijke karakter van de gegevens waar de outsourcing dienstverlener beschikking over krijgt.

 

Los van de kwestie Yolanthe en Wesley, word ik ook regelmatig benaderd omdat er zich in een outsourcingdeal beveiligingsincidenten hebben voor gedaan. Denk bijvoorbeeld aan een niet ondenkbeeldig geval dat bedrijfsgegevens naar de concurrent zijn verzonden. Dat kan natuurlijk uiterst schadelijk zijn.

 

Het lastige met dit soort dingen is overigens wel, om die schade vervolgens te begroten. Dat je schade lijdt, is denk ik voor iedereen evident. Maar toon maar eens aan hoe hoog die schade is. Kortom, vind maar iemand die bereid is een (deskundige) verklaring en/of formule af te geven voor de bepaling van de hoogte van de schade. Het is wat mij betreft het overwegen waard dat op het niet naleven van dergelijke geheimhoudingsverplichtingen een boete wordt gezet. Het voordeel is dat een boete de schade fixeert en het gewoon een kwestie is van de boete incasseren op het moment dat zich een dergelijk incident voordoet.

 

Let er dan overigens wel op dat de wet er in principe vanuit gaat dat eventuele aanvullende schade, dan niet meer gevorderd kan worden, tenzij partijen anders overeen zijn gekomen. Dus je doet er wel verstandig aan om in de bepaling op te nemen dat de boete, het recht op aanvullende schade onverlet laat.

En tenslotte: kijk uit wat je allemaal in parkeergarages uitspookt, big brother is watching you!

 

Bron: outsourcenieuws.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Menno Weij

publicaties

Gerelateerde artikelen