020 530 0160

Nieuw privacybeleid Facebook tóch uitgesteld tot 30 januari 2015

Gepubliceerd op 31 december 2014 categorieën ,

Vanaf 21 november 2014 heeft Facebook aan haar gebruikers bekend gemaakt dat zij per 1 januari 2015 haar nieuwe privacybeleid in zal voeren. De nieuwe privacyvoorwaarden gaan gelden voor alle Facebook gebruikers- dus zowel in en buiten Nederland.

Op 16 december 2014 werd bekend dat het College bescherming persoonsgegevens (CBP) in een brief aan Facebook heeft verzocht om de introductie van de nieuwe privacyvoorwaarden uit te stellen. Aanleiding van het verzoek zou onder meer het korte tijdsbestek tussen de bekendmaking eind november j.l. en de ingangsdatum van 1 januari 2015 zijn. Daarnaast ontbreekt er een duidelijk overzicht van de wijzigingen die Facebook in haar nieuwe voorwaarden ten opzichte van de oude doorvoert en zijn er geen Nederlandse contactgegevens opgenomen zodat gebruikers de wijzigingen eventueel zouden kunnen bespreken.

Het CBP heeft om uitstel verzocht zodat zij onderzoek kan doen naar deze nieuwe privacyvoorwaarden van Facebook. Volgens het CBP heeft Facebook onder de nieuwe voorwaarden het recht gekregen om gegevens en foto’s van gebruikers voor commerciële doeleinden te gebruiken. Het CBP wil onderzoeken welke gevolgen dit heeft voor de privacy van Facebook gebruikers in Nederland, waaronder hoe toestemming wordt verkregen voor het gebruik van hun persoonsgegevens.

Facebook zou ‘verbaasd en teleurgesteld’ zijn over het onderzoek van het CBP naar haar nieuwe privacyvoorwaarden. Volgens haar zijn de nieuwe voorwaarden juist vereenvoudigd ten opzichte van de oude voorwaarden. Daarnaast zegt zij regelmatig contact te hebben gehad met de Ierse privacywaakhond omtrent deze nieuwe voorwaarden. Het Europese hoofdkantoor van Facebook is namelijk gevestigd in Ierland.

Facebook zou dan ook niet gaan voldoen aan het verzoek van het CBP om te wachten met het invoeren van het nieuwe privacybeleid; per 1 januari 2015 zouden de nieuwe privacyvoorwaarden wereldwijd gaan gelden.

Onlangs werd echter bekend dat Facebook haar aankondiging van 21 november 2014 op 25 december 2014 heeft bewerkt:

Today, we’re letting people know about our updated data policy, cookies policy, and terms, which reflect new features we’ve been working on and will go into effect January 30, 2015.

Facebook stelt de ingangsdatum van de nieuwe privacyvoorwaarden dus toch uit! Het CBP is verheugd met de uitgestelde ingangsdatum en zegt een rapport met haar eerste bevindingen uit haar onderzoek voor eind januari 2015 aan Facebook bekend te willen maken.  

Facebook Nederland voert als reden voor de uitgestelde ingangsdatum op dat niet alle gebruikers tegelijkertijd zijn geïnformeerd omtrent de ingang van de nieuwe privacyvoorwaarden, en dus niet iedereen voldoende gelegenheid heeft gekregen om de nieuwe voorwaarden door te nemen. Volgens Facebook Nederland is dit onaanvaardbaar en de reden waarom de ingangsdatum is uitgesteld tot 30 januari 2015.

Het CBP heeft Google in een recente beslissing een last onder dwangsom opgelegd. De Google- CBP affaire is aangevangen op eenzelfde wijze: Artikel 29 werkgroep (een samenstelling van Europese privacy toezichthouders) verzocht Google de invoer van haar nieuwe privacybeleid uit te stellen. Google heeft aan dit verzoek echter geen gehoor gegeven. Ook aan een verniewd verzoek tot uitsel heeft Google niet voldaan. De uiteindelijke gevolgen voor Google heeft Facebook misschien wel doen nadenken om toch maar even te bekijken waar het CBP mogelijk mee komt.

Indien je Facebook ook na 30 januari 2015 blijft gebruiken stem je in met de nieuwe privacyvoorwaarden. Check de nieuwe privacyvoorwaarden van Facebook hier.

Bron: Nu.nl, cbpweb.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

publicaties

Gerelateerde artikelen