020 530 0160

Mag Twitter Politwoops zomaar blokkeren?

Gepubliceerd op 25 augustus 2015 categorieën 

Twitter heeft een reputatie opgebouwd als beschermer van de vrijheid van meningsuiting. Het platform verzette zich in het verleden stevig, wanneer politie of andere autoriteiten zich melden met een verzoek om identificerende informatie over een gebruiker. En tijdens de opstanden van de Arabische Lente werd Twitter veelvuldig als middel gebruikt om informatie uit te wisselen. Voormalig CEO’s van Twitter Dick Costolo en Tony Wang noemden het bedrijf in het verleden ‘the free speech wing of the free speech party’. Het moge duidelijk zijn dat vrijheid van meningsuiting bij Twitter in ieder geval in het verleden hoog in het vaandel stond. Recente acties van de socialmediagigant tegen Politwoops doen echter de vraag rijzen of dat nog steeds het geval is.

 

Politwoops is een interessant platform. Wat Politwoops doet, is heel eenvoudig. Politwoops volgt de tweets van politici en controleert of deze politici deze tweets daarna wellicht verwijderen. Dat blijkt ook bij Nederlandse politici regelmatig te gebeuren. Vaak gaat het daarbij om een verbeteren van een typfoutje of het redigeren van een zorgvuldig gecomponeerde tweet:

 

 

Soms ging er blijkbaar even iets mis bij het intypen van de tekst, en werd de tweet per ongeluk toch geplaatst:

 

 

Regelmatig bedenkt de politcus in kwestie zich na een bepaalde tijd, bijvoorbeeld omdat het standpunt dat in de tweet verborgen zit, uiteindelijk toch niet zo handig bleek te zijn.

 

Allemaal legitieme redenen om een tweet te verwijderen natuurlijk en het staat Twitter natuurlijk vrij om de mogelijkheid te bieden tweets te verwijderen. Sterker nog, Twitter is onder omstandigheden op grond van Europese privacywetgeving zelfs verplicht om tweets te verwijderen.

Politwoops maakt gebruik van de Twitter API, en het is op grond van de Developer Policy voor het gebruik van de Twitter API dat Twitter de toegang van politwoops.com tot de Twitter API nu onmogelijk gemaakt heeft. Mag dat zomaar? Ja, in principe natuurlijk wel. Twitter mag als private partij zelf bepalen wie er gebruik mag maken van haar API. De Developer Policy stelt dat de gebruiker van de API Twitter content moet verwijderen, wanneer deze content van Twitter zelf verwijderd is. Het is echter de vraag of de vrijheid van meningsuiting gediend is met deze actie van Twitter.

Zoals wellicht bekend, omvat de vrijheid van meningsuiting ook het recht om informatie te ontvangen, en dit recht van ‘vrije nieuwsgaring’ wordt belemmerd, wanneer Politwoops de toegang tot de Twitter API ontzegd wordt. Een politicus die in een opwelling een zeer onhandige uitspraak doet op TV of radio, zal zich over het algemeen ook niet met succes kunnen wenden tot de NOS met een verzoek om dit fragment toch maar niet uit te zenden. Het enige wat hij kan doen is later toegeven dat het een onhandige uitspraak was, en dat hij het niet zo bedoelde. Hetzelfde zou mijns inziens moeten gelden voor  een onhandig Twitterbericht. In ieder geval doet Twitter de vrijheid van meningsuiting hiermee geen plezier. Maar dat is slechts mijn mening.

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

publicaties

Gerelateerde artikelen