020 530 0160

‘Maffiamaatje’ is diffamerend, maar toch mislukt appèl Moskowicz

Gepubliceerd op 24 mei 2007 categorieën ,

Het Gerechtshof te Amsterdam heeft vandaag in hoger beroep uitspraak gedaan in het kort geding van strafpleiter Abraham Moszkowicz tegen Quote en diens (oud) hoofdredacteur Jort Kelder. Het hof wijkt af van het vonnis van de rechtbank door te oordelen dat het bezigen van de term maffiamaatje zeer diffamerend en voor een advocaat uiterst schadelijk is, “Ook indien in aanmerking wordt genomen dat deze uitlating door Kelder min of meer terloops is gedaan in een als gesproken column te beschouwen radioprogramma, waarin weinig ruimte is voor nuance en discussie, en niet bedoeld is als een feitelijk oordeel maar als een door Kelder aan de feiten verbonden waardeoordeel, moet geoordeeld worden dat Kelder hier de grenzen van het rechtens betamelijke heeft overschreden en zich onnodig grievend heeft uitgelaten, zonder zich in de vereiste mate rekenschap te geven van de te verwachten gevolgen ervan voor Moszkowicz in zijn hoedanigheid van advocaat. Het hof komt daarom tot het oordeel dat, alle omstandigheden in aanmerking genomen, de door Kelder gebezigde uitlating “maffiamaatje” als onrechtmatig jegens Moszkowicz moet worden aangemerkt.”


Voor zover slagen de grieven die Moskowicz tegen het vonnis van de rechtbank heeft opgeworpen. Toch verbindt het Hof hier verder geen consequenties aan, met name omdat de vordering van Moskowicz te algemeen geformuleerd is om voor toewijzing vatbaar te zijn. Toch wel jammer voor Moskowicz, of beter gezegd een beetje onnozel, dat hij wederom bakzeil moet halen maar nu vanwege een ’technische’ fout. Dat mogen hij en zijn advocaat Hammerstein, toch ook niet de minste, zichzelf wel aanrekenen…     


Lees hier het hele bericht op rechtspraak.nl, met op die pagina ook een link naar het arrest.

Bron: Rechtspraak.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

publicaties

Gerelateerde artikelen