020 530 0160

“Jammer” voor de scholen die spiekende leerlingen willen aanpakken

Gepubliceerd op 29 april 2015 categorieën , ,

Het Agentschap Telecom heeft aangekondigd tijdens de examenperiode extra te controleren of scholen het mobiele verkeer niet blokkeren door middel van het gebruik van een jammer.

Veel scholen hebben namelijk te kampen met leerlingen die tijdens het eindexamen gebruik maken van hun smartphone om te spieken. De scholen dachten hiervoor een oplossing te hebben gevonden in het gebruik van een jammer zodat alle mobiele signalen rond deze stoorzender geblokkeerd zouden worden. Studenten zouden hierdoor tijdens het examen geen gebruik van het internet kunnen maken of kunnen appen of sms’en met mede-leerlingen.

Wat is nu precies een jammer? Een jammer is een stoorzender die mobiel telefoon- en internetverkeer binnen een bepaald gebied onmogelijk maakt. Het is verboden om jammers binnen de Europese Economische Ruimte te brengen.

Waarom is een jammer dan verboden?  Omdat een jammer, in geval van bijvoorbeeld de scholen, niet alleen het mobiele verkeer van de leerlingen verstoort, maar dat in de hele school en zelfs daarbuiten. In dit hele gebied kan op dat moment geen gebruik worden gemaakt van het mobiele en internetverkeer. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren want het alarmnummer is daardoor ook niet bereikbaar. Daarnaast kunnen het dataverkeer en navigatiesystemen worden verstoord waardoor economische schade kan worden geleden.

Het Agentschap Telecom werkt op nationaal niveau samen met de politie, douane en online verkoopsites om de omloop en het gebruik van jammers tegen te gaan. Sancties die kunnen worden opgelegd zijn een boete en/of inbeslagname van de jammer.

Zoals gezegd gaat het Agentschap Telecom gedurende de examenperiode dus extra controleren bij scholen op het gebruik van jammers. Het Agentschap Telecom heeft nog wel een tip voor de scholen: laat de leerlingen hun smartphone inleveren bij de ingang van de examenzaal. Ter controle kunnen de scholen daarbij gebruik maken van een GSM detector, om te zien of de leerlingen (al) hun smartphones hebben ingeleverd. Organisatorisch nog wel een klus, maar veiliger dan het (illegaal) plat leggen van het mobiele- internetverkeer.

 

Bron: agentschaptelecom.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

publicaties

Gerelateerde artikelen