020 530 0160

IViR voor wet auteursrechtcontracten

Gepubliceerd op 28 juli 2004 categorieën , ,

Er moet een wettelijke regeling komen voor auteursrechtcontracten. Dat is in het kort de conclusie van een fraai wetenschappelijk rapport van het Instituut voor Informatierecht (IViR), geschreven door Prof. P.B. Hugenholtz en Dr. L. Guibalt


De regeling moet ervoor zorgen dat auteurs beter beschermd worden in verhouding tot uitgevers, filmproducten en platenmaatschappijen. Dikwijls worden auteurs gedwongen al hun rechten over te dragen, en zien daar vervolgens niets van terug. Anders dan in ons omringende landen worden auteurs in Nederland nauwelijks tegen dergelijke praktijken beschermd.


De schrijvers van het rapport pleiten ervoor daar verandering in te brengen. De schrijvers vinden onder meer dat een auteur die zijn rechten heeft overgedragen voor toekomstige exploitatievormen een recht op een billijke vergoeding moet krijgen. Aangezien opbrengsten uit internet en nieuwe media exploitatie ten tijde van de overdracht vaak niet te voorspellen zijn, moet de auteur voor deze nieuwe exploitatie alsnog gecompenseerd worden. Ook zou een auteur een recht op herziening van het contract moeten krijgen, indien er een wanverhouding ontstaat tussen hetgeen hij heeft gekregen en de nieuwe eigenaar verdient aan de rechten.

Bron: IViR
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Christiaan Alberdingk Thijm

publicaties

Gerelateerde artikelen