020 530 0160

ICT problemen Defensie vragen om “direct ingrijpen”

Gepubliceerd op 1 juli 2014 categorieën ,

De ICT-ellende bij de overheid houdt maar niet op. In mei verraste Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert de Tweede Kamer door te melden dat er “mogelijk grote problemen  waren bij de ICT. De Kamer was verbijsterd. De verbijstering zal alleen maar groter zijn nu de Minister in een brief heeft laten weten dat  uit een onafhankelijk onderzoek blijkt dat de problemen wel heel groot zijn.  Uit het onderzoek blijkt een reeks aan ernstige tekortkomingen.

Door verouderde apparatuur neemt de kans op uitval toe. Ook is er onvoldoende reservecapaciteit om de uitval op te vangen. ”Dit alles behelst risico’s voor de continuïteit van de bedrijfsvoering en vraagt derhalve om direct ingrijpen”, aldus de Minister.

Vier topambtenaren zijn al gesneuveld vanwege de ICT problemen op het ministerie. Uit het onderzoek blijkt dat er sprake is van een ”ineffectieve besturing”. Besluiten worden op een verkeerd niveau genomen, daardoor is onduidelijk wat de gevolgen zijn. Het ontbreekt eenvoudig aan visie voor de ICT.

Tussen de twee organisaties die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de ICT is sprake van “verstoorde verhoudingen”.  Het klikt niet en de communicatie tussen de twee organisaties is slecht. ”Dit vormt een risico voor de operaties en de bedrijfsvoering.” Een woordvoerder van Defensie stelt dat de militaire operaties nooit in gevaar zijn gekomen. Maar de kwalificatie dat de risico’s om direct ingrijpen vragen lijkt daarmee in strijd te zijn en dat stelt mijns inziens dus niet gerust.

In het najaar zal meer duidelijk worden over de maatregelen en de kosten. Hopelijk zal Defensie dan wel enige visie tonen hoe de voortdurende ICT-problemen aan te pakken.

Lees hier het hele bericht op Nu.nl. Foto: AD.

Bron: Nu.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

publicaties

Gerelateerde artikelen