020 530 0160

Het nieuwe TV kijken: een rechtennachtmerrie

Gepubliceerd op 7 april 2008 categorie├źn 

Afgelopen vrijdag hield ik een lezing op het 9e Kabelcongres over het nieuwe TV kijken. Bijgaand een samenvatting van de lezing.


“Ik heb een onheilspellend gevoel van deja vu. De innovatie die de televisie-industrie op dit moment kenmerkt, doet mij erg denken aan de situatie met betrekking tot online muziek anno 1998. Ook toen was er een groot gebrek aan (legale) content.


(…)


 


De oplossing voor dit probleem ligt voorhanden. Het is dezelfde oplossing waar indertijd voor is gekozen bij de introductie van de kabel: een vorm van verplicht collectief beheer.


 


Ik ben de eerste om toe te geven dat zo’n systeem voor de rechthebbenden niet ideaal is. Maar het is wel de enige mogelijkheid om deze markt tot ontwikkeling te brengen. Wellicht dat na een periode van een aantal jaren het systeem weer kan worden afgeschaft. Maar als wij niets doen, dan kunnen wij tot 2018 wachten tot de eerste succesvolle internet televisiezenders ontstaan. Met het risico dat in de tussentijd er allerhande illegale diensten ontstaan. De vraag is wat wij hebben geleerd van de lessen uit het verleden.”


 


 

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Christiaan Alberdingk Thijm

publicaties

Gerelateerde artikelen