020 530 0160

‘Hackverbod op vitale onderdelen internet nodig’

Gepubliceerd op 16 april 2015 categorieën 

Mijn oog viel op de kop van dit artikel op nu.nl. Om eerlijk te zijn was mijn eerste reactie: wat een onzin, het is ook nu al verboden om te hacken. Maar het berichtje gaat eigenlijk over iets anders, namelijk een oorlogssituatie. Het idee is nog niet eens zo heel gek. In het reguliere oorlogsrecht (onder meer: de Geneefse conventies) geldt de regel dat je normaal gesproken alleen militaire doelen mag aanvallen. Schend je die regel (systematisch en/of op grote schaal), dan loopt een land of bewindsvoerder het risico te worden vervolgd voor oorlogsmisdaden voor het Internationaal Strafhof in Den Haag. Waarom zou er niet een cybervariant kunnen komen voor cyberwarfare?

 

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders is voorstander van een dergelijk verbod. Als voorbeelden van doelen die nooit aangevallen zouden mogen worden, noemt hij de netwerken waar hulpdiensten van afhankelijk zijn en daar is wat voor te zeggen. Wanneer in een oorlogssituatie hulpdiensten direct uitgeschakeld worden, voeg je onnodig leed toe aan particuliere burgers, die juist zoveel als mogelijk buiten het conflict moeten blijven.

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

publicaties

Gerelateerde artikelen