020 530 0160

SOLV vertegenwoordigt stichting ICAM in collectieve actie tegen de Nederlandse Staat

Stichting Initiatieven Collectieve Acties Massaschade (ICAM) is een collectieve actie gestart tegen de Nederlandse Staat namens gedupeerden van een groot datalek dat heeft plaatsgevonden tijdens de coronapandemie. In januari 2021 werd bekend dat de vertrouwelijke gegevens van 6,5 miljoen personen uit de systemen van de GGD’en op straat waren beland. SOLV vertegenwoordigt Stichting ICAM en heeft op dinsdag 28 maart 35 instanties gedagvaard, waaronder het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), de landelijke GGD GHOR Nederland, alle regionale GGD’en, een aantal veiligheidsregio’s en de gemeenten Amsterdam en Rotterdam.

Begin 2021 kwam naar buiten dat GGD-medewerkers grootschalig privégegevens verhandelden van mensen die zich hadden laten testen op besmetting met het coronavirus. In de systemen van de GGD’en werd van 6,5 miljoen mensen zeer privacygevoelige informatie opgeslagen, waaronder BSN-nummers, adressen en telefoonnummers, medische informatie, testresultaten en uitkomsten van bron- en contactonderzoek. Medewerkers van de GGD’en hadden vrij toegang tot al deze gegevens.

Stichting ICAM houdt het ministerie van VWS verantwoordelijk voor dit grootschalige datalek en eist meer openheid over de omvang en de gevolgen die burgers daarvan hebben moeten ondervinden. Bovendien is het doel van de rechtszaak om de overheid ertoe te bewegen zorgvuldiger om te gaan met vertrouwelijke gegevens van haar burgers.

Lees onze dagvaarding hier.

ICAM eist daarnaast een schadevergoeding van € 500,- per persoon wiens gegevens in de GGD systemen zaten en mogelijk gestolen zijn. Voor personen van wie zeker is dat hun data is gestolen eist ICAM een schadevergoeding van € 1.500,- per persoon. Vanwege de omvang van dit datalek kan de massaclaim oplopen tot meer dan € 3 miljard.

Stichting ICAM wordt in de collectieve actie bijgestaan door Douwe Linders, Yentl van den Winkel en Anouck Bakhuis. In de bestuursrechtelijke Woo-procedures wordt ICAM bijgestaan door Kim van Haastrecht, Jelle van den Biggelaar en Michelle de Graef.

Deel:

publicaties

Gerelateerde artikelen