020 530 0160

Geen weekend miljonair

Gepubliceerd op 17 juni 2008 categorieën ,

Een deelnemer van het televisieprogramma Lotto Weekend Miljonairs beantwoordt in september 2000 een vraag fout, waardoor hij in plaats van kans te maken op fl. 250.000,-, genoegen moest nemen met fl. 32.000,-. De vraag die hij fout had beantwoord was: Wanneer mochten vrouwen voor het eerst meedoen aan de Olympische Spelen? Hij koos voor het antwoord Stockholm 1912. Het juiste antwoord was volgens de redactie van Lotto Weekend Miljonairs echter Parijs 1900.


De deelnemer voelt zich op het verkeerde been gezet door een vraag die in de voorselectie aan hem was voorgelegd. Hij beantwoordde toen de vraag Waar werden in 1912 de Olympische Spelen gehouden, waar vrouwen voor het eerst meededen? – met Stockholm. In 1912 werden in Stockholm inderdaad de Olympische Spelen gehouden.


De deelnemer heeft voor zijn deelname aan het spelprogramma een overeenkomst getekend waarin de volgende bepaling was opgenomen:
Binnen het kader van het televisieprogramma zal de kandidaat zich neerleggen bij iedere beslissing van de producent of zijn vervanger en deze beslissing naleven.


De Hoge Raad heeft vorige week het cassatieberoep dat was ingesteld tegen de uitspraak van het Hof verworpen.


Het Gerechtshof Amsterdam heeft bij arrest van 21 september 2006 overwogen dat Endemol (producent van Lotto Weekend Miljonairs) voldoende zorgvuldigheid in acht heeft genomen bij het opstellen van de vragen en antwoorden, onder andere door twee afzonderlijke, van elkaar gescheiden redacties te hanteren, alsmede het raadplegen van (ten minste) twee ‘erkende bronnen’. De omstandigheid dat in de voorronde en in het finalespel een vergelijkbare vraag voorgelegd is, berust op ongelukkig toeval en ook het achteraf onjuist blijken van geraadpleegde bronnen kan niet aan Endemol worden toegerekend.


Lees hier het arrest van de Hoge Raad, het arrest van het Gerechtshof Amsterdam is niet gepubliceerd.

Bron: rechtspraak.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Danny Mekic

publicaties

Gerelateerde artikelen