020 530 0160

Europees Parlement en Raad van Ministers bereiken akkoord over roamingkosten en netneutraliteit

Gepubliceerd op 2 juli 2015 categorie├źn , ,

 

 

Onderhandelaars van het Europees Parlement en de Europese Raad van Ministers hebben eerder deze week een akkoord bereikt over het afschaffen van roamingkosten en een Europese versie van netneutraliteit. In onderhandelingen tussen deze partijen is een compromis gevonden: roamingkosten zullen vanaf juni 2017 verdwijnen. Daarnaast komt er een Europese versie van netneutraliteit.

 

Tot zover het goede nieuws, want over die Europese versie van netneutraliteit is genoeg te doen. Het gaat dan met name om de zogenaamde specialised services. Ten aanzien van deze specialised services gelden de regels over netneutraliteit namelijk niet. De grote vraag is nog altijd: wat zijn nu precies deze speciale diensten?

 

Het antwoord op die vraag is nog niet gegeven, maar het lijkt er nu op dat het daarbij in ieder geval gaat om diensten waarvoor een bepaalde kwaliteit van dienstverlening noodzakelijk is, zoals het houden van videoconferenties of iets vergelijkbaars. Dat is op zich begrijpelijk, maar de schoen begint te wringen als het voorstel rept over innovative services, of over specialised services of higher quality. Ook voor deze diensten zou netneutraliteit niet gelden. De enige voorwaarde die gesteld wordt, is dat deze diensten niet ten koste gaan van de kwaliteit van het gewone open internet.

 

In persberichten haasten de onderhandelaars zich om te zeggen dat er hierdoor geen fast lane internet zal ontstaan, maar erg overtuigend klinkt dat niet. Niet voor niets heeft onze eigen overheid al aangekondigd tegen het voorstel te zullen stemmen.

 

Dit nieuwe voorstel is gelukkig nog niet definitief. Zowel het Europees Parlement als de Raad van Ministers moeten het voorstel nog goedkeuren. Mijn hoop is daarbij gevestigd op het Parlement, dat zich in het verleden altijd hard gemaakt heeft voor een sterkere vorm van netneutraliteit.

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

publicaties

Gerelateerde artikelen