020 530 0160

Een film die er niet is, kun je niet verbieden

Gepubliceerd op 4 maart 2008 categorieën ,

De Grondwet verbiedt censuur. Toch wil het kabinet bekijken of de film van Geert Wilders, waar die ook wordt vertoond, op de een of andere manier van tevoren verboden kan worden.


Dat zal lastig worden, denkt advocaat Christiaan Alberdingk Thijm, gespecialiseerd in mediarecht. „Het censuurverbod maakt de drempel om uitzendingen vooraf te verbieden heel hoog. Maar het is niet onmogelijk.” Onlangs werd bijvoorbeeld een uitzending van Peter R. de Vries over een pedoseksueel tegengehouden door de rechter, omdat de privacy van de verdachte werd geschonden. In hoger beroep werd die uitspraak overigens ongedaan gemaakt.


„Maar het probleem bij de Wildersfilm is dat we niet weten hoe die film eruit ziet. Als je een verbod vraagt bij de rechter, moet je de inhoud van de uitzending kennen”, legt de jurist uit.


Emeritus hoogleraar mediarecht Gerard Schuyt beaamt dat. „Je moet tamelijk concreet aan de rechter kunnen vertellen hoe de film eruit ziet. En Wilders kan niet gedwongen worden zijn film van tevoren te laten zien”, voegt hij eraan toe. „We kunnen allemaal wel raden hoe zijn film eruit ziet, maar we weten het niet.” Raar eigenlijk, zegt Alberdingk Thijm. „Elke nieuwe Harry Potterfilm lekt binnen vijf minuten uit via internet, maar niemand heeft iets van de Wildersfilm gezien.”


Lees het hele bericht hier.

Bron: Trouw.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Christiaan Alberdingk Thijm

publicaties

Gerelateerde artikelen