Gijs Bekenkamp is een van de founders van het jonge bedrijf Chordify (Groningen, Utrecht, Londen). Chordify is een online muziekdienst – voor en dóór muziek enthousiastelingen – waarmee de gebruiker muziek – uit een eigen bibliotheek, van Youtube, Deezer of Soundcloud – kan omzetten naar akkoorden. Premium users betalen een klein bedrag per jaar voor allerlei extra mogelijkheden. Maandelijks wordt Chordify door miljoenen mensen overal ter wereld gebruikt.
Hoe gaat het?
Met mij gaat het heel erg goed, ik word binnenkort vader wat natuurlijk heel spannend is in combinatie met mijn werk voor Chordify en voor mijn eigen ontwerpbureau People Like Frank. Het gaat momenteel heel erg hard met Chordify en als founder zit je natuurlijk bovenop alle ontwikkelingen. Het is nu of nooit in deze sector, en wat ons betreft is er geen andere optie dan ‘nu!’. En dat merk je in de dynamiek van ons kleine, slagvaardige team dat verder bestaat uit wetenschappers, grafisch ontwerpers, developers en marketeers.
Drukke week?
Ja, altijd wel eigenlijk. Chordify heeft feitelijk de hele wereld als speelveld. Er worden liedjes gechordified van New York tot Jakarta. Dat betekent dat je op vele borden schaakt en dat je continu bezig bent jezelf als organisatie opnieuw uit te vinden. Als je ziet wat wij in ons ruim twee jarige bestaan allemaal voor elkaar hebben gekregen, kan je zeggen dat elke week in die periode wel druk moet zijn geweest. Daarbij geniet ik van elke minuut… nou ja, bijna elke minuut.
Zijn er nog juridische hobbels?
Wanneer je mondiaal opereert loop je aan tegen allerlei verschillen in (fiscale) wetgeving tussen landen en continenten. Onlangs waren wij nog onderwerp van gesprek tijdens een auteursrechtendiscussie op de Eurosonic Noorderslag Conference in Groningen. Het is interessant te zien hoe verschillend zo’n zaal vol muziekprofessionals op ons reageert. Wij dragen indirect graag iets bij aan de rechtendialoog en -transformatie die continu plaatsvindt in de muziekindustrie.
Wat hoop je vrijdag bereikt te hebben?
Onlangs hebben wij een nieuwe interactieve chord edits feature geïntroduceerd, wat het voor de gebruiker mogelijk maakt om akkoorden die door de machine niet helemaal goed zijn weergegeven handmatig te verbeteren. Ons systeem leert vervolgens weer van deze verbeteringen en gaat daardoor zelf ook steeds beter ‘luisteren’. Komende vrijdag hopen wij chord edits moderations te testen. Dat is de mogelijkheid om ook moderaters aan te stellen om akkoorden aan te passen. We hopen Chordify in de nabije toekomst een heel stuk interactiever te maken.