020 530 0160

De week van BeCiclos

Gepubliceerd op 22 januari 2014 categorieën 

BeCiclos is een internationaal team van Ana Larrea uit Bilbao, Danel Viana uit San Sebastian, Gonzalo Fernandez Garcia uit A Coruña en Saskia Schrijnen uit Leiden. Vier studenten van Team Academy, de school voor internationaal ondernemerschap. Nederland is een echt fietsland met een grote fietscultuur. Hier staan, helaas, veel fietsen fout geparkeerd. De gemeente laat die weghalen en opslaan. Vaak worden deze fietsen niet meer opgehaald door de eigenaar. Er is dus een enorm overschot aan fietsen. In Spanje zijn er vorig jaar meer fietsen verkocht dan auto’s. De reiscultuur verandert niet alleen in Spanje, maar ook op andere plekken over de hele wereld. Fietsen is fantastisch, gezond en milieubewust. BeCiclos koopt overgebleven fietsen op uit Nederland en verplaatst ze naar de BeCiclos winkels. Elke fiets die eigenlijk vernietigd zou worden heeft volgens ons recht op een nieuw leven. Hier is een concept omheen bedacht. Elke fiets krijgt een naam, een verhaal en een foto. Als klant adopteer je een fiets. Vier maanden geleden begon BeCiclos als project met de eerste winkel in Bilbao. Na groot succes is er een nieuw team gestart met een winkel in San Sebastian, staan er fietsen in een winkel in A Coruña, gaat er binnenkort een container naar Malaga. Ook in Amsterdam en waarschijnlijk zelfs in Duitsland en Frankrijk zijn er concrete kansen.

 

Hoe gaat het?

Het gaat fantastisch. Nadat we woensdag met Menno Weij en Joep Welschen overleg hebben gehad weten we welke volgende stappen moeten zetten. Op het moment dat de eerst 160 fietsen in een container in Leiden werden gestopt en in Bilbao aankwamen, konden we ons niet voorstellen dat dit zo’n succes zou worden. BeCiclos wil niet alleen werken met het product zelf. Aan alles wordt gewerkt om de cirkel rond te krijgen.

 

Zo blijkt een fabrikant van nieuwe fietsen een overproductie te hebben van allerlei onderdelen. Normaal zouden ze dat overschot ook vernietigen, maar BeCiclos kan die materialen gaan gebruiken. In Nederland proberen we elk stukje van de schakel aan elkaar te klikken om dit een kloppend bedrijf te maken. BeCiclos is nu ook in gesprek om te gaan werken met sociale werkvoorzieningen om niet alleen de fietsen maar ook mensen erkenning te kunnen geven.

 

Drukke week?

BeCiclos is een internationaal team. Er wordt veel overleg gepleegd online omdat we niet altijd in het zelfde land kunnen zijn. Het gaat alleen zo hard dat er ontzettend veel geregeld moet worden. Gelukkig is iedereen daarom deze week weer bij elkaar in Nederland. Deze week ging over herenigen, overleg over de fietsenwinkel in Amsterdam, op bezoek bij SOLV advocaten waar we Menno Weij al als echte held beschouwen. Joep Welschen is aan ons voorgesteld die mee gaat helpen aan onze branding, de eerste stap is gemaakt met registratie bij notaris Oswald bij Schut van der Ven, we hebben onze website developer Edwin van Leeuwen ontmoet die iets heel moois gaat maken, er zijn nieuwe fietsen uitgekozen voor de volgende container naar Spanje, de rollen zijn officieel verdeeld in het bedrijf, we weten zeker dat we echt voor BeCiclos gaan, het business plan wordt opnieuw aangepakt, alle partners zijn in kaart gebracht, de financiën op orde gemaakt en voor het BeCiclos Manual ‘Hoe je een BeCiclos opent´, is een opzet gemaakt. Ondertussen zijn we student en moesten we af en toe ons gezicht op Team Academy laten zien.

 

Zijn er nog juridische hobbels?

Ja, die zijn er absoluut. Zoals eerder gezegd Menno is de held van BeCiclos. Nu maken we ons in ieder geval geen zorgen meer dat er fouten gemaakt zullen worden. Menno is bereikbaar en heeft altijd tijd om de vragen waar je als jonge ondernemers nog niks over weet te beantwoorden. Bijna alles moet nog worden opgestart vanaf nul. Dit betekent goede contracten, maar vooral nadenken vanuit BeCiclos: wat voor soort bedrijf we willen zijn en hoe willen we afspraken maken met onze klanten? Doordat we internationaal opereren komen er meer dingen bij kijken dan gedacht. Bovendien, we versturen niet alleen fietsen naar het buitenland, maar er wordt ook nog eens met het concept wat we hebben opgebouwd en vanuit de naam BeCiclos gewerkt.

 

Wat hoop je vrijdag bereikt te hebben?

Deze week heeft BeCiclos al meer bereikt dan er ooit gedroomd werd, ook door alle hulp die is aangeboden. In het proces waar in de stijgingslijn van succes zo groot is en je niet alleen als bedrijf, maar ook als team op verschillende plekken opereert, is het te gek om een week bij elkaar te zijn. Het lijkt erop dat we alles hebben doorgesproken en dat er niet alleen een planning is, maar dat er hard gewerkt word om alles waar te gaan maken. BeCiclos laat deze kansen niet liggen en gaat er helemaal voor. Vrijdag staat het businessplan klaar en is BeCiclos weer helemaal herenigd.

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Menno Weij

publicaties

Gerelateerde artikelen